Business Internaţional

Şase ani de la colapsul Lehman Brothers

Şase ani de la colapsul Lehman Brothers
15.09.2014, 18:01 528

Astăzi se împlinesc şase ani de la colapsul băncii americane de investiţii Lehman Brothers care a provocat cea mai dură criză mondială de după Marea Depresiune. Bursa de pe Wall Street şi-a revenit după criza financiară, însă cei mai mulţi investitori nu au uitat lecţiile prăbuşirii băncii, scrie revista Time în ediţie electronică.

Pe data de 15 septembrie 2008, Lehman Brothers a declarat faliment, în timpul crizei creditelor ipotecare subprime.  În momentul producerii falimentului, cel mai mare din istoria SUA şi care a zguduit din temelii sistemul financiar mondial, Lehman Brothers avea active de 639 de miliarde de dolari.

Prăbuşirea băncii americane a trimis unde de şoc în întregul sistem financiar din SUA şi a trezit temeri că orice banca din lume este vulnerabilă. La doar câteva zile, asigurătorul american AIG a fost salvat de la faliment de statul american după ce a acceptat un împrumut de 85 mld.dolari din partea FED.

Şase ani mai târziu, sistemul financiar din SUA s-a vindecat în cea mai mai mare parte. Băncile au revenit la profituri record, iar acţiunile sunt printre cele mai profitabile plasamente financiare.  Piaţa ipotecară îşi revine, iar obligaţiunile garantate cu ipoteci – plasamentele care au stat la baza crizei financiare izbucnite în 2007- sunt din nou căutate în SUA. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO