Business Internaţional

Sarkozy cere plafonarea TVA aplicata carburantilor la nivelul Uniunii Europene

29.05.2008, 13:23 11

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a sugerat plafonarea TVA aplicata carburantilor la nivelul UE, pentru a atenua efectul pretului ridicat al petrolului, dar Comisia Europeana a apreciat ca masura ar fi "un semnal negativ" dat statelor producatoare de titei, transmite AFP.
"Comisia a avertizat si in alte ocazii in care a fost discutata problema pretul petrolului ca modificarea fiscalitatii in cazul carburantilor, pentru a combate efectul negativ al pretului petrolului, ar fi un semnal foarte prost pentru producatorii de titei", a declarat purtatorul de cuvant al CE in domeniul energiei, Ferran Tarradellas.
O astfel de masura ar arata producatorilor ca pot majora oricat pretul petrolului, intrucat, in final, vor fi ajustate taxele din tarile consumatoare, a mai spus Tarradellas. Presedintele francez a propus plafonarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) in cazul preturilor carburantilor, pentru a limita efectul negativ al cotatiei record a petrolului.
"Daca pretul petrolului va continua sa creasca, vom permite TVA sa avanseze proportional? Propunerea mea este sa stabilizam taxa", a spus Sarkozy.
O astfel de masura ar trebui aprobata de toate cele 27 de state membre si nu poate fi introdusa unilateral. Purtatorul de cuvant al CE in domeniul fiscalitatii, Maria Assimakopoulou, a afirmat ca "problema taxelor revine frecvent in discutie, dar se pune intrebarea daca reducerea acestora este cea mai buna solutie".
Assimakopoulou a subliniat si ca cea mai mare parte a taxelor aplicate carburantilor este formata din accize, nu din TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO