Business Internaţional

Sârbii vor să-şi dubleze rata de creştere economică şi să prindă din urmă UE cu un plan major de investiţii

Sârbii vor să-şi dubleze rata de creştere economică...

Autor: Catalina Apostoiu

30.12.2019, 17:00 481

Serbia va cheltui aproape 14 miliarde de euro până în 2025 în condiţiile în care guvernul ţării încearcă să dubleze rata de creştere economică şi să crească nivelul de trai, relatează Bloomberg.

Noile investiţii au fost anunţate în contextul în care ţara balcanică se pregăteşte pentru alegeri generale la sfârşitul lunii aprilie sau începutl luii mai, iar preşedintele Aleksandar Vucic vrea să descrie Serbia ca o ţară atrăgătoare încercând în acelaşi timp să stăvilească exodul cetăţenilor săi.

Economia rămâne mai mică decât în 1990, ultimul an înainte de destrămarea fostei Iugoslavii, relevă un raport al Băncii Mondiale.

Programul, realizat împreună cu Banca Mondială, se concentrează pe dezvoltarea infrastructurii energetic, rutiere şi a sectorului agricol. Guvernul alocă bani pentru subvenţii locative pentru tinerele familii în scopul creşterii ratelor natalităţii şi oferă stimulente pentru angajatori, dar şi pentru sutele de mii de oameni care au părăsit ţara în ultimul deceniu pentru a se întoarce acasă şi a înfiinţa companii.

Creşterea economică va atinge 4% în 2019, peste aştepări, în timp ce dinarul va fi stabil în anii următori, a anunţat Vucic.

Acesta s-a angajat de asemenea să crească salariile medii la peste 500 de euro pe lună începând chiar cu 2020.

Pentru a-şi majora rata de creştere economică anuală la 7%, Banca Mondială a sfătuit Serbia să-şi crească accesul la finanţare pentru startup-uri şi IMM-uri, să-şi revizuiască programa şcolară, să se abţină de la măsuri anti-competitive şi să îmbunătăţească serviciile pentru populaţie.

Serbia are de asemenea nevoie să-şi adâncească reformele din sectorul financiar, să întărească competiţia şi să-şi eficientizeze guvernul, potrivit Băncii Mondiale. Acest nivel de creştere, susţinut pe un deceniu, ar putea ajuta Serbia să prindă din urmă unele ţări din UE.

Programul de cheltuieli va fi finanţat în cea mai mare parte prin vânzări de obligaţiuni, cât şi cu fonduri de la buget şi împrumuturi bilaterale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO