Business Internaţional

Sancţiunile au făcut din Rusia o forţă agricolă mondială: exporturi de 19 mld. dolari din grâu şi peşte

Sancţiunile au făcut din Rusia o forţă agricolă...

Autor: Catalina Apostoiu

27.02.2018, 00:05 1702

Exporturile de produse alimentare ale Rusiei au înregistrat o creştere de 25% în 2017, cel mai puternic avans din 2012, la 19 miliarde de dolari. Creşterea s-a datorat în principal exporturilor de grâu şi peşte îngheţat. Şi exporturile de zahăr au fost mai mari, scrie Bloomberg.

Cel mai mare exportator de grâu al lumii a câştigat o cotă din ce în ce mai mare din piaţă în ultimii ani în condiţiile în care acesta îşi livrează la export recoltele abundente la preţuri atractive, iar exporturile se în­dreap­tă către un nou nivel record în acest an.

Producţia de grâu a Rusiei s-a aflat în creştere puternică în ultimii ani în contextul în care condiţiile bune de cultivare cresc profiturile fermierilor, permiţându-le acestora să reinvestească în seminţe şi echipamente mai bune. Pe fondul deprecierii rublei, care face cerealele ruseşti mai atrăgătoare în ochii cumpărătorilor externi, Rusia a câştigat o cotă în creştere din piaţa de export, potrivit Wall Street Journal.

Jumătate din ţările lumii cumpără grâu din Rusia, ţară care încearcă să-şi reducă dependenţa de importuri de pro­duse agricole după em­bargo-ul impus asupra unor alimente din ţări occi­­­den­tale ca reacţie la sancţiuni ce i-au fost impuse în urma anexării Cri­meei, scrie Bloom­berg. Preţurile mai mari la grâu au ajutat  Rusia să câştige mai mult din vânzările de produse alimentare anul trecut, arată Andrei Sizov, managing director la compania de consultanţă SovEcon. Ţara şi-a crescut şi exporturile de produse cum ar fi dulciurile şi zahărul.

În 2017, Egiptul a devansat China, devenind cel mai mare cumpărător de produse alimentare ruseşti pentru prima dată din 2012.

Achiziţiile Egiptului de produse alimentare ruseşti cum ar fi grâul şi uleiul de floarea soarelui au crescut cu 44% la 1,74 miliarde de dolari anul trecut. Importurile Chinei de produse ruseşti ca peştele şi seminţe oleaginoase au totalizat 1,72 miliarde de dolari.

Cu o suprafaţă de teren arabil de 123 milioane de hectare, a treia cea mai mare la nivel mondial după India şi SUA, Rusia are potenţialul de a fi o superputere în domeniul agricol, scrie Financial Times. Ţara are 36.400 de companii în sector şi 174.600 fermieri.

Deşi ţara s-a aflat în recesiune în ultimii doi ani, producţia sa agricolă a crescut de la 4.300 miliarde de ruble (55 miliarde de lire sterline) în 2014 la 5.600 miliarde de ruble în 2016, aceasta fiind stimulată în parte de embargo-ul impus de Moscova ca reacţe la sancţiunile americane şi europene.

Deşi embargo-ul a împins inflaţia la rate de două cifre timp de peste un an, obiectivul guvernului rus este de a se folosi de izolarea politică a Rusiei pentru a repune pe picioare o industrie rămasă în urmă de la prăbuşirea economiei sovietice în 1991.

Guvernul rus a lansat astfel un program de ìsubstituire a importurilorî, incluzând credite subvenţionate şi stimulente fiscale pentru investiţii în agricultură şi procesarea alimentelor, şi chiar şi granturi de stat pentru anumite achiziţii de echipamente agricole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO