Business Internaţional

„Saltul“ economic nigerian ar trebui să deschidă ochii României către Africa

„Saltul“ economic nigerian ar trebui să deschidă...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.04.2014, 00:03 1298

Nigeria, cel mai mare producător de petrol din Africa, şi-a dublat PIB-ul cu o nouă formulă de calcul şi a ajuns astfel cea mai mare economie africană, depăşind Africa de Sud, o ţară inclusă în grupul celor mai mari economii emergente cunoscut sub numele de BRICS. Saltul, deşi doar matematic şi fără efecte pe termen scurt asupra îmbunătăţirii nivelului de trai al omului de rând, reflectă dinamismul economiilor africane, bogate în resurse naturale şi cu o cerere internă în expansiune, şi subliniază potenţialul pe care Africa l-ar putea avea pentru ţările exportatoare. Exporturile României în Africa sunt de 17 ori mai mici decât cele din UE, în condiţiile în care pieţele europene, în marea majoritate mai avansate economic şi tehnologic decât România, absorb în principal doar materiile prime româneşti.

Nigeria, o ţară cu o populaţie de 170 de milioane de persoane, avea în 1990 un singur operator de telefonie, fixă, cu aproximativ 300.000 de linii, Acum ţara africană are o industrie de telefo­nie mobilă, cu 100 de milioane de clienţi. În urmă cu 24 de ani, aici nu exista decât un operator aerian, pe când acum sunt mai mulţi. Nollywood, industria cinema­togra­fică, s-a dezvoltat şi contribuie cu 1,4% la PIB. Creşterea popu­laţiei – Nigeria este cel mai populat stat african – a atras şi retailerii, companiile de finanţare şi a impulsionat micile afaceri precum internet cafe-urile, iar petrolul şi gazele naturale au ademenit producători de talie mondială precum Shell şi Chevron. Modificarea formulei de calcul a PIB-ului a fost făcută pentru a lua în considerare tocmai aceste evoluţii din eco­no­mie. Majoritatea ţărilor reevaluează baza economică o dată la trei ani, dar Nigeria nu a mai făcut acest lucru din 1990, scrie BBC.

Prin recalculare PIB-ul Nigeriei din 2013 a fost stabilit la 80.000 de miliarde de naira (aproximativ 509,9 miliarde dolari), comparativ cu 42.300 miliarde naira estimate iniţial, notează agenţia Thomson Reuters.

Recalibrarea dublează PIB-ul per capita în raport cu nivelul de 1.555 dolari estimat pentru 2012 de FMI.

Mulţi nigerieni nu s-au arătat încântaţi de artificiile statistice. “Nu sunt deloc impresionat. Nu mă simt mai bogat. Nu poporul este mai bogat. Aceia care controlează economia, aceia care primesc contracte de la guvern, aceia primesc şi banii”, îşi spune păsul Richard Babs-Jonah, un fermier în vârstă de 47 de ani.

Africa de Sud este încă mult înaintea Nigeriei în privinţa puterii de cumpărare a unui cetăţean, cu un PIB per capita de puţin peste 6.000 de dolari anul trecut. Peste 60% din nigerieni trăiau cu mai puţin de doi dolari pe zi în 2010, comparativ cu 52% în 2004.

Producţia de electricitate a Nigeriei echivalează cu o zecime din cea a Africii de Sud, în condiţiile în care populaţia nigeriană este de trei ori mai mare decât cea sud-africană. Africa de Sud este singurul stat african membru al G20, grupul celor mai dezvoltate economii ale lumii.

Africa de Sud este, de asemenea, stat membru al BRICS alături de Brazilia, Rusia, India şi China. Nigeria ar putea cere inluderea în acest club, notează Reuters.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO