Business Internaţional

Salariile sefilor starnesc noi nemultumiri la NYSE

14.10.2003, 00:00 17



Conducerea New York Stock Exchange (NYSE) a anuntat ca doi dintre membrii sai vor primi fiecare cel putin 22 de milioane de dolari, cand se vor pensiona, informatie care survine la mai putin de o luna dupa scandalul privind remuneratia fostulului presedinte Richard Grasso.



Documentele prezentate de bursa de valori arata ca doi co-presedinti ai Consiliului Director al NYSE - Catherine Kinney si Robert Britz - au primit fiecare salarii si bonsuri in valoare de aproape 2,7 milioane de dolari, in 2002.



Pe ansamblu, contractele de compensatii semnate de cei 23 de membri principali din echipa manageriala a NYSE ar putea ajunge la 125 de milioane de dolari.



Bursa de valori a precizat ca aceste pachete au fost aprobate de Richard Grasso si de Comitetul de compensatii din cadrul institutiei.



"I-as sugera presedintelui interimar John Reed sa renegocieze imediat aceste contracte", a afirmat Sean Harrigan, membru in consiliul de conducere al fondului american de pensii Calpers.



Potrivit unei declaratii recente, John Reed intentioneaza sa modifice o serie de prevederi incluse in programele de compensatii si de pensii. El nu a oferit detalii in legatura cu schimbarile dorite, dar a precizat ca salariile directorilor trebuie sa reflecte "nevoia institutiei de a avea o echipa manageriala cat mai eficienta".



Richard Grasso a demisionat pe 17 septembrie, dupa ce investitorii au aflat ca pachetul sau de compensatii si beneficii se ridica la 188 de milioane de dolari.



Plecarea sa a fost grabita de nenumaratele cereri de demisie pe care le-a primit din partea investitorilor, a fondurilor publice de pensii si a unor oficiali americani.



Britz si Kinney fac parte din echipa NYSE de 30, respectiv 28 de ani. De la demisia lui Grasso, tot mai multe voci au cerut dezvaluirea valorii pachetelor salariale de care vor beneficia principalii directori ai bursei, cu precadere cele propuse pentru Kinney si Britz.



O serie de analisti au apreciat ca tensiunile exercitate asupra celor doi directori nu vor fi la fel de mari ca in cazul fostului presedinte NYSE, care au condus la demisia sa.



In plus, Reed ar putea argumenta ca are nevoie de oameni cu experienta care sa il ajute sa aplice schimbarile ce se impun in cadrul bursei.



"Ar fi foarte greu daca unii dintre principalii directori ar fi obligati sa plece, dat fiind faptul ca John Reed nu dispune de experienta necesara", a subliniat Beth Young, cercetator in cadrul The Corporate Library.



Documentele prezentate de NYSE dezvaluie salariile primilor sase directori ai bursei. La pachetele lui Kinney si Britz se adauga beneficiile care revin consilierului principal William Johnston si vicepresedintilor executivi Edward Kwalwasser, Richard Bernard si Richard Edgar.



Johnston a castigat peste 1,25 milioane de dolari in 2002 si are dreptul la 6,8 milioane de dolari, in momentul in care va iesi la pensie. Salariul lui Edward Kwalwasser s-a ridicat anul trecut la 1,38 milioane de dolari, iar remuneratia sa la pensionare este de 7,7 milioane. Richard Bernard a primit in 2002 1,5 milioane de dolari si are dreptul la 4,8 milioane de dolari, cand se va retrage din activitate. Richard Edgar a avut anul trecut un salariu de 1,11 milioane de dolari si va primi 9,2 milioane de dolari, la pensie.



James Rutledge, membru al NYSE din 1973, a declarat ca salariile lui Britz si Kinney sunt "pe masura asteptarilor", ceea ce nu se poate spune insa despre ceilalti patru directori mentionati.



John Reed a precizat ca mai putin de 12 directori ai bursei primesc anual peste un milion de dolari, fara a oferi detalii suplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO