Business Internaţional

Salariile conducerii Coca-Cola, tinute la rece

07.03.2003, 00:00 24

Remuneratia presedintelui Coca Cola, Douglas Daft, a fost mult mai scazuta anul trecut, din cauza "inghetarii" salariului la 1,5 milioane dolari si a eliminarii beneficiilor primite in actiuni si a altor bonusuri stimulative.
Un purtator de cuvant al Coca-Cola a declarat ca Daft a solicitat ca salariul sau sa ramana neschimbat, ceea ce il plaseaza mult in urma altor persoane aflate in pozitii similare in cadrul corporatiilor multinationale. Totusi, bonusul primit de Daft a crescut de la 3,5 milioane la 4 milioane dolari. Sonia Soutus, purtator de cuvant in cadrul Coca-Cola, afirma ca "Dl. Daft considera ca este recompensat in mod adecvat" si ca aceasta decizie este o reflectare a "realitatilor climatului economic curent".
Coca Cola si alte mari companii americane sunt supuse unor mari presiuni din partea publicului in privinta veniturile prea mari primite de conduceri, mai ales pe fondul recentelor scandaluri, a scaderilor inregistrate de preturile actiunilor si a unor falimente asteptate. Actionarii Coca-Cola au fost foarte nemultumiti de vechea remuneratie a lui Daft ce includea actiuni in valoare de 60 milioane dolari, intr-o perioda in care numarul concedierilor era in crestere si performantele nu erau relevante.
O propunere a actionarilor, care va fi prezentata in cadrul viitoarei adunari generale, critica programul companiei de acordare a bonusurilor in actiuni in functie de tintele stabilite si atinse. Se propune, in schimb, acordarea acestora in functie de evolutia pretului actiunilor la bursa, comparativ cu un indice format din actiunile unor companii similare.
Consiliul de administratie nu le-a acordat stimulente pe termen lung lui Daft sau altor membri ai conducerii, printre care noul presedinte desemnat Steve Heyer, din cauza neindeplinirii obiectivelor stabilite: profiturile Coca-Cola au scazut in 2002 cu 23%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO