Business Internaţional

Salarii mai mari, aşa poate crea Europa următorul Facebook sau Tencent

Salarii mai mari, aşa poate crea Europa următorul...

Autor: Catalina Apostoiu

28.11.2017, 00:00 244

Europa nu a dat încă naştere unor companii tech de talia celor care vin din SUA sau China. Întrebarea este: de ce?

Unul dintre motive ar putea ţine de faptul că start-up-urile europene nu le oferă angajaţilor prea multe şanse de a face bani, relevă un studiu recent al companiei europene cu capital de risc Index Ventures. În timp ce angajaţii start-up-urilor americane sunt adesea răsplătiţi cu opţiuni pe acţiuni, care le permit acestora să câştige frumos în cazul vânzării sau listării companiei, firmele tinere din Europa nu oferă stimulente la fel de generoase, scrie Bloomberg. În urma analizării a 73 de companii, Index a descoperit că angajaţii europeni deţin în medie aproximativ 10% din startup-ul pentru care lucrează, comparativ cu un procent de 20% în cazul angajaţilor americani. Companiile europene tind să ofere opţiuni pe acţiuni mai degrabă executivilor decât angajaţilor de rând.

Oferind astfel de stimulente financiare, startup-urilor europene le-ar fi mai uşor să recruteze şi să păstreze angajaţi care altfel s-ar alătura unor companii tech americane care oferă salarii şi beneficii mai consistente, ar părăsi Europa sau ar căuta joburi cu un profil de risc mai scăzut, potrivit Index. Firma, creată cu 20 de ani în urmă cu scopul creării unui model gen Silicon Valley în Europa, a susţinut companii ca Skype, Supercell şi Just Eat.

Legislatorii, investitorii şi liderii de business din Europa încearcă să găsească modalităţi de a impulsiona dezvoltarea industriei tech a regiunii. Cunoscută mai degrabă pentru reglementarea strictă a sectorului mai degrabă decât pentru inovaţie, regiunea încearcă să creeze un mediu care să facă din Europa sediu următorului Facebook sau Tencent.

Index consideră că strategii regiunii trebuie să ia măsuri suplimentare pentru a încuraja companiile să ofere opţiuni pe acţiuni, inclusiv reducerea taxelor în momentul exercitării opţiunilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO