Business Internaţional

„Să nu-mi spui tu mie relaxează-te!” Ce se ascunde în spatele acestei celebre fraze dintr-o dispută

„Să nu-mi spui tu mie relaxează-te!” Ce se ascunde...

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu

20.08.2016, 14:03 2620

Mulţi oameni devin şi mai tensionaţi şi se simt presaţi atunci când cineva îi îndeamnă să se relaxeze, chiar dacă acel cineva o face cu intenţii bune, scrie Wall Street Journal. De ce se întâmplă acest lucru şi ce se poate face?

Relaxarea la comandă este fiziologic imposibilă dacă organismul este prea stresat ca să poată redresa situaţia, susţine Wendy Mendes, profesor în cadrul departamentului de Psihiatrie al Facultăţii de Medicină de la Universitatea din California, filiala San Francisco. Mendes, care întreprinde cercetări în domeniul stresului, susţine că organismul reacţionează repede la acesta, dar pentru a-şi reveni după el îi trebuie douăzeci până la şaizeci de minute.

Alte cercetări au arătat şi faptul că, atunci când oamenii încearcă să-şi reprime emoţiile, acestea ies la iveală, ceea ce se întâmplă şi în cazul în care cineva le cere să o facă. Aşa se explică şi reacţia contrară la îndemnul de relaxare, iar când acest îndemn vine la locul de muncă, mai ales din partea unui şef, îi poate face pe oameni să se simtă neînţeleşi şi să le provoace resentimente.

Pentru a preveni o asemenea problemă, este necesar să se înţeleagă de ce cineva îndeamnă pe altcineva să relaxeze. Se poate să fie pentru că o persoană stresată induce o stare neplăcută celor din jur care doresc ca aceasta să înceteze, după cum afirmă psihologul clinician Joseph Burgo, sau poate arăta o nevoie a unei persoane apropiate de a petrece puţin timp împreună cu cei rugaţi să se liniştească.

Celor stresaţi experţii le recomandă să nu răspundă imediat atunci când li se semnalează acest lucru şi să nu o interpreteze ca un atac la adresa lor. O idee mai bună ar fi să încerce să discute subiectul cu ceilalţi şi să caute împreună soluţii, afirmă Jordan Friedman, specialist din New York în domeniul gestionării stresului. Alţi experţi recomandă celor stresaţi să se gândească bine dacă nu cumva stilul lor de lucru îi stresează şi pe ceilalţi, caz în care e bine să le mulţumească atunci când le atrag atenţia şi să încerce să-l reducă.

De cealaltă parte, celor care simt nevoia să-i îndemne pe alţii să relaxeze, experţii le recomandă o abordare prin care dau dovadă de înţelegere faţă de aceştia. Îi pot ajuta să se calmeze deschizând discuţia spunând: „Se pare că ai o zi grea,”, după care să continue rugând persoana pe care încearcă să o ajute să se calmeze să le spună ce se petrece ori explicându-i că şi ceilalţi sunt stresaţi şi sugerând să caute o soluţie împreună. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO