Business Internaţional

S&P a retrogradat ratingul Spaniei cu două trepte, la "BBB+"

S&P a retrogradat ratingul Spaniei cu două trepte, la "BBB+"

Autor: Vlad Popescu

27.04.2012, 10:36 248

Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingul de credit al Spaniei cu două trepte, de la "A" la "BBB+", din cauza contracţiei economice şi problemelor sistemului bancar, care vor contribui la o deteriorare tot mai accentuată a finanţelor publice, transmite Reuters.

Agenţia de rating a atribuit ratingului Spaniei perspectivă negativă şi a arătat că statul are nevoie de "măsuri ambuţioase la nivel european" pentru a evita înrăutăţirea situaţiei.

"Considerăm că au crescut riscurile faţă de performanţa şi flexibilitatea fiscală, datoria de stat, în special în lumina creşterii obligaţiilor financiare neprevăzute în buget care ar putea apărea", se arată într-un comunicat al S&P.

Moody's atribuie Spaniei ratingul "A3", cu perspectivă negativă, iar Fitch califică spania la "A", de asemenea cu perspectivă negativă.

Decizia anunţată de S&P este prima acţiune asupra ratingului Spaniei în mandatul guvernului condus de premierul Mariano Rajoy, învestit în decembrie.

Ratingul Spaniei a fost coborât astfel de S&P pentru cea de-a doua oară în acest an. Agenţia a retrogradat în ianuarie nouă state din zona euro, printre care şi Spania cu două trepte.

Un purtător de cuvânt al Ministerului spaniol al Economiei a declarat că decizia S&P nu reflectă în mod adecvat impactul reformelor anunţate de guvern asupra revigorării economiei.

Spania a intrat în primul trimestru al acestui an în cea de-a doua rundă de recesiune din ultimii trei ani.

"Nu au luat în considerare reformele prezentate de guvernul spaniol, care vor avea un impact puternic asupra situaţiei economice", a declarat reprezentantul guvernlui, Esther Barranco.

Printre măsurile introduse de guvern în primele patru luni de mandat se numără legislaţie pentru flexibilizarea reglementărilor de pe piaţa muncii, consolidarea sectorului bancar şi prevenirea cheltuielilor excesive la nivelul autorităţilor regionale.

Miercuri, guvernul de la Madrid a prezentat cel mai auster buget din anii '70, reuşind să depăşească primul mare obstacol în parlament după execuţia bugetară dezamăgitoare din primul trimestru, care a alimentat temerile că statul va rata ţintele de reducere a deficitului bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO