Business Internaţional

S&P a retrogradat ratingul Nokia la "BBB-", cea mai redusă treaptă recomandată investiţiilor

S&P a retrogradat ratingul Nokia la "BBB-", cea mai redusă treaptă recomandată investiţiilor

Autor: Mediafax

02.03.2012, 18:55 343

Standard&Poor's a retrogradat vineri ratingul Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, la "BBB-", cea mai redusă treaptă din categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă negativă, anticipând scăderea marjei operaţionale în acest an, transmite Bloomberg.

Nokia dispune de rating "BBB-" din partea Fitch, iar în cazul Moody's de "Baa2", calificativ aflat pe penultimul loc în categoria recomandată investiţiilor.

"Perspectiva negativă reflectă posibilitatea retrogradării ratingului în următorii doi ani, dacă marjele Nokia vor rămâne la un nivel scăzut, sau dacă lichidităţile grupului vor scădea sub 2 miliarde de euro", a declarat într-un raport analistul S&P Thierry Guermann.

S&P a retrogradat calificativul Nokia pentru a patra oară în decurs de un an.

Nokia încearcă să îşi relanseze activităţile, iar în această săptămână a prezentat un smartphone cu sistem de operare Windows Phone, cu care vrea să concureze telefoanele dotate cu sistem Android.

Standard & Poor's este însă îngrijorată că vânzările de telefoane cu sistem Windows Phone ar putea să nu crească suficient de rapid pentru a compensa declinul livrărilor de aparate cu soft Symbian, care a fost scos din producţie.

Marja operaţională a Nokia a scăzut de la peste 20% în 2007, când Apple a introdus iPhone, la 4,9% în trimestrul trecut.

Nokia a avut în ultimele trei luni ale anului trecut o cotă de 12,6% pe piaţa smartphone, în scădere de la 28,1% în urmă cu un an, potrivit datelor companiei de cercetare a pieţei Strategy Analytics.

Pe ansamblul pieţei telefoanelor mobile, cota Nokia a fost de 25,5%, datorită telefoanelor mai ieftine care asigură circa jumătate din veniturile grupului finlandez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO