Business Internaţional

S&P a coborât ratingul BNP Paribas şi a confirmat calificativele Societe Generale şi Credit Agricole

S&P a coborât ratingul BNP Paribas şi a confirmat calificativele Societe Generale şi Credit Agricole

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

16.10.2011, 12:53 123

Standard & Poor's (S&P) a coborât ratingul de credit al grupului francez BNP Paribas, cea mai mare bancă europeană, de la "AA" la "AA-", şi a confirmat ratingurile altor mari bănci franceze, inclusiv Societe Generale şi Credit Agricole, la "A+", în cadrul unei evaluări a sistemului bancar francez.

Agenţia de rating a retrogradat sectorul bancar francez la Grupul 2 de risc, de la Grupul 1, transmite Reuters.

Sistemul de evaluare al S&P include 10 grupe, ultimul nivel fiind cel mai riscant.

"Observăm perspective economice mai slabe pentru Europa, inclusiv ţările de la periferie, pe care unele bănci franceze sunt expuse semnificativ. Anticipăm profituri mai reduse din cauza acestui mediu mai dificil, şi costuri de finanţare mai ridicate", se arată într-un comunicat al S&P.

Agenţia consideră că băncile franceze îşi vor consolida capitalul până în 2013.

"Până atunci, punem mai multă emfază la calcularea ratingurilor pe poziţiile actuale de capital, care sunt moderate", se spune în comunicat.

Pentru Societe Generale, Credit Agricole, BPCE şi Credit Mutuel, băncile ale căror ratinguri au fost confirmate, S&P anticipează sprijin guvernamental în situaţii problematice.

Perspectivele ratingurilor celor cinci bănci sunt stabile.

Băncile franceze se confruntă din iulie cu presiuni severe, în principal din cauza expunerii ridicate pe datoria de stat a Greciei.

Liderii europeni şi economiştii îndeamnă tot mai insistent la recapitalizarea sectorului bancar european, considerând că băncile franceze au cea mai urgentă nevoie de capital suplimentar.

Între timp, reprezentanţii marilor grupuri financiare franceze insistă că nu au nevoie de infuzii de capital.

BNP Paribas şi Societe Generale au anunţat recent planuri de "descărcare" a portofoliului activelor ponderate la risc cu un total de 150 miliarde euro.

Premierul francez Francois Fillon a declarat vineri că băncile franceze pot folosi profiturile şi alte resurse pentru a-şi consolida poziţia financiară. Franţa a arătat că, la nevoie, va folosi fonduri publice pentru a-şi recapitaliza băncile, şi nu va apela la Fondul European de Stabilitate Financiară.

Fitch Ratings a plasat joi ratingurile BNP Paribas, Credit Agricole şi Societe Generale sub evaluare, pentru o posibilă coborâre.

Moody's a redus în septembrie ratingurile Societe Generale şi Credit Agricole, plasând BNP Paribas sub evaluare cu perspectivă negativă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO