Caută doar în titlu
Business Internaţional

S-a terminat: După patru ani, Banca Centrală Europeană anunţă că scoate din priză tiparniţa de euro. Apune era dobânzilor mici?

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, că finalizează programul de achiziţionare de obligaţiuni, la finele acestei luni, potrivit unui comunicat de presă, citat de Reuters şi Bloomberg. 

Banca apreciase încă din vară, că va finaliza acest program la finele acestui an. În valoare de 2.600 miliarde de euro, programul a fost început acum patru ani, scopul principal fiind de a stimula creşterea economiei din zona euro, după criză.

În ciuda faptului că va încheia acest program, BCE a precizat că va continua să reinvestească numerarul obţinut din obligaţiuni la scadenţă pentru o perioadă lungă de timp după primele majorări ale ratei dobânzii de politică monetară şi, în orice caz, cât timp va fi necesar.

Ratele dobânzilor vor rămâne la unele dintre cele mai reduse niveluri istorice cel puţin până în timpul verii anului viitor.

De asemenea, joi, BCE a decis, joi, să păstreze rata la depozitele bancare overnight, care în prezent este principalul instrument al dobânzii cheie, la -0,40%, în timp ce rata principală de refinanţare, care determină costul creditului în economie, a păstrat-o la 0,00%, iar rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală, care reprezintă rata de împrumut de urgenţă overnight pentru bănci, la -0,25%.

La finele acestui an, BCE este aproape să îşi atingă ţinta de inflaţie, care este de 2%, dar revenirea creşterii economice în zona euro este încă la niveluri reduse.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.