Business Internaţional

S-a deschis sezonul la castigurile bancilor europene

06.02.2004, 00:00 15



Deutsche Bank a indicat, ieri, ca inceputul de an i-a fost favorabil si ca are incredere in indeplinirea obiectivelor, dupa ce profitul din trimestrul patru s-a incadrat in previziuni, iar anul 2003 s-a incheiat cu un profit net de 1,4 miliarde de euro. In ultimul trimestru din 2003 banca germana a obtinut un profit de 436 de milioane de euro.



La randul ei, BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, a raportat pentru ultimul trimestru al anului trecut o crestere a profitului cu 33%, pana la 927 milioane de euro, informeaza Bloomberg.



Ambele banci au cunoscut o redresare a profitului din sectorul de investment-banking pe masura ce nivelurile scazute ale dobanzilor si revigorarea burselor au contribuit la majorarea comisioanelor din operatiunile de subscriere a obligatiunilor, vanzari de actiuni si consultanta.



Banca germana a anuntat de asemenea ca intentioneaza sa majoreze dividentele cu 15%, pana la 1,5 euro pe actiune, in timp ce BNP Paribas vizeaza o crestere de 21%, pana la 1,45 euro pe actiune.



Incasarile Deutsche Bank din vanzari si tranzactii cu actiuni au crescut cu 25% fata de anul trecut, pana la 3,1 miliarde de euro.



Directorul executiv al bancii germane, Josef Ackermann, a jucat un rol important in redresarea bancii in ultimii doi ani, supervizand vanzarea unor active in valoare de 14 miliarde de euro si concedierea unui numar de peste 14.000 de angajati.





Planuri de achizitii



O sursa apropiata Deutsche Bank a afirmat recent ca aceasta a discutat o eventuala preluare a sa de catre gigantul bancar american Citigroup, luna trecuta, discutii care nu s-au soldat insa cu un acord. Prezent joi la un seminar din Singapore, directorul executiv al Citigroup, Charles Prince, a declarat ca nu este interesat de fuziuni care ar schimba fundamental profilul bancii sale, dar ca va examina posibilitatea acoperirii unor lipsuri strategice. Capitalizarea Citigroup ajunge in prezent la 255 de miliarde de dolari, in timp ce Deutsche Bank cumuleaza numai 46 de miliarde $. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO