Business Internaţional

RWE isi intoarce fata de la estul Europei

22.07.2003, 00:00 15



RWE AG, cel mai mare comerciant european de energie electrica, si-a amanat planurile de extindere in Europa de Est, pe motiv ca reglementarile legale in aceasta zona nu ar fi favorabile unei activitati profitabile.



Potrivit lui Stefan Judisch, manager la RWE Trading, compania a inceput inca din martie sa analizeze legislatiile mai multor tari din Europa de Est, printre care Polonia, Slovenia si Slovacia, pentru a determina oportunitatea extinderii in aceasta zona a operatiunilor sale.



Printre impedimentele cu care s-a confruntat RWE si care au dus la abandonarea in parte a planurilor de extindere s-au numarat si cerintele legislative de intocmire a contractelor in limba locala, precunm sI solicitarea de a angaja forta de munca numai din tarile respective.



Pe de alta parte, RWE si-a intensificat operatiunile din SUA, pe masura ce o parte din competitori s-au retras spre alte destinatii.



Caderea pietelor din Europa de Vest a determinat companii precum RWE, E.ON - cel mai mare furnizor german de utilitati - sau Enel (Italia), sa isi indrepte privirile catre est, in special datorita iminentei procesului de largire a Uniunii Europene.



"In ciuda euforiei provocata de procesul de extindere a UE, actualele sisteme politice nu ne permit o rapida expansiune a activitatii," a afirmat Judisch intr-un interviu.



Purtatorul de cuvant al RWE, Ralf Schaefer, a explicat ca costurile aditionale pe care le implica procesul de armonizare cu legislatiile locale nu pot fi recuperate.



In urma analizarii cerintelor legislative din tarile vizate, RWE a ajuns la concluzia ca acestea contravin reglementarilor Uniunii Europene.



Schimbarea strategiei RWE s-a datorat in principal declinului puternic al pietelor electricitatii din Germania si SUA. Comercianti precum Enron sau Aquila Inc. au fost nevoiti sa paraseasca de mult Europa in incercarea de a-si limita pierderile.



Fara a se confrunta cu problemele "vecinilor" mai bogati, Europa de Est a devenit un punct de interes pentru producatori si distribuitori, cei 75 de milioane de locuitori din cele 10 tari ce vor adera la UE avand numai anul trecut un consum de 300 terrawati/ora.



E.ON, compania care detine participatii la distribuitori de energie din Cehia, Slovacia si Ungaria, a anuntat ca intentioneaza sa isi dezvolte activitatea in regiune, cu toate ca nu a definitivat inca nici un plan concret in aceasta directie.



Piata europeana de comercializare a energiei electrice a inregistrat anul trecut o reducere cu 5% a ritmului de crestere, fata de o expansiune cu 86% in anul 2001. Cantitatea de energie comercializata in Germania, principala piata europeana a energiei electrice, a cunoscut un declin de 41% in 2002.



Acest declin s-a reflectat si in profitul operational obtinut de RWE, care a scazut cu 87%, pana la o valoare de 4 milioane de euro. RWE a vandut anul trecut o cantitate de electricitate de 166,5 terrawati/ora, reprezentand 1,4 mld. euro, in scadere cu 39% fata de 2001.



tari din Europa de Est, precum Cehia, Ungaria sau Slovacia, au inceput sa-si deschida pietele pentru a primi noi investitori, in special ca urmare a deciziei UE de a liberaliza pietei energiei electrice pana in 2007.



Polonia, cea mai mare dintre candidatele la integrarea in UE, se afla intr-un proces de negociere cu anumite banci pentru a anula contracte de furnizare a energiei electrice in valoare de 2,8 mld. $, cu scopul de a facilita vanzarea de active si de a facilita liberalizarea pietei de energie.



In Ungaria, tara care si-a deschis 35% din piata de energie electrica, RWE detine participatii la doi distribuitori de energie, o statie de generare de energie si doi distribuitori de gaz natural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO