Business Internaţional

Rusii vor sa concureze cu Airbus si Boeing

12.02.2004, 00:00 16



Rusia prevede integrarea intr-o singura companie a celor mai importanti producatori autohtoni de avioane in urmatorii doi ani, masura menita sa stimuleze competitivitatea acestora in raport cu rivalii Airbus si Boeing, a declarat un oficial de la Moscova.



"Am stiut ca, mai devreme sau mai tarziu, va trebui fie sa renuntam in totalitate la productia de avioane, fie sa cucerim piete internationale. Trebuie sa concuram cu giganti mondiali. Am pierdut mult in ultimul deceniu si acum trebuie sa recuperam", a declarat prim-ministrul adjunct Boris Aliosin.



El a indicat ca holdingul va uni companiile Suhoi, Mig, Iliusin si Tupolev, care au incercat in zadar sa tina pasul cu liderii globali dupa ce guvernul rus a redus drastic bugetul militar, la inceputul anilor '90.



Noua companie, care va ramane sub control guvernamental, va elabora o singura strategie de piata pentru a evita disputele juridice din interioriul sectorului care au obstructionat redresarea industriei. Iliusin a fost in litigiu timp de patru ani cu operatorul aerian Aeroflot in privinta leasingului de avioane.



Holdingul va include si firma privata Irkut Corp., care detine o licenta de asamblare a avioanelor Suhoi.



Infiintarea companiei va avea loc in urmatorii doi ani, ea urmand sa devina operationala in 2007. Obiectul principal de activitate va fi constructia de avioane civile, avioane militare si servicii de mentenanta.



"Nu vreau sa spun neaparat ca aceasta noua companie va fi ca Boeing. Dar metodele si structura vor fi similare", a afirmat Aliosin.



In acelasi timp, oficialul a declarat ca industria va fi deschisa treptat investitiilor straine.



"Statul are multe active in sectorul aeronautic, care nu sunt inca de vanzare. Avem nevoie mai intai de un sistem adecvat si numai dupa aceea usa se va deschide investitorilor straini, asa incat sa stie ce cumpara", a mai spus Boris Aliosin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO