Business Internaţional

Rusii se imbogatesc acum din otel

05.09.2008, 17:23 17

Severstal, cel mai mare producator de otel din Rusia, a anuntat o crestere a profitului de 69%, depasind astfel estimarile analistilor, pe fondul preturilor in urcare si al majorarii productiei dupa achizitiile realizate, scrie Bloomberg.
Profitul net a crescut la 1,94 mld. dolari (1,35 mld. euro) sau 1,92 dolari (1,33 euro) pe actiune, de la 1,15 mld. dolari (800 mil. euro), respectiv 1,14 dolari (0,79 euro) pe actiune, cat inregistra anul trecut, a declarat compania cu sediul in Cherepovets, Rusia. Vanzarile s-au majorat cu 38%, pana la 10,1 mld. dolari (7 mld. euro).
Severstal se extinde pe piata din Statele Unite pentru a profita de pe urma deprecierii dolarului, pe fondul caruia exporturile de otel din SUA au devenit mai competitive. Si productia are o traiectorie ascendenta, in conditiile in care cererea din Rusia si Asia urca.
La nivel global, preturile au crescut cu 54% anul acesta, conform Steel Business Briefing.
"Am crescut semnificativ pe toate pietele pe care ne desfasuram activitatea in prima jumatate a anului, pe fondul atat al cresterii preturilor, cat si al volumului", a afirmat Alexei Mordasov, directorul executiv al companiei. Compania va incheia anul cu castiguri semnificative, a mai declarat el.
Previziunile pentru profiturile anuale, inainte de deducerea impozitelor, dobanzii, si fara a lua in calcul deprecierea si amortizarea, se incadreaza in intervalul 5,8 (4 mld. euro) - 6,1 mld. dolari (4,2 mld. euro).
Producatorul rus detine patru centre siderurgice in America de Nord, intre care si una in Dearbon, Michigan, ce furnizeaza materii prime pentru Ford Motor si SeverCorr din Columbus Missisipi. Compania a platit in luna mai celor de la ArcelorMittal 810 mil. dolari (562 mil. euro) pentru fabrica Sparrow Point din Baltimore, majorand capacitatea globala a companiei cu 21% si devenind al patrulea producator de otel ca marime din SUA.
Severstal a achizitionat luna trecuta producatorul de otel Esmark pentru a-si extinde portofoliul de produse, achizitie ce a fost precedata de o alta in iulie - WCI Steel.
Compania rusa a anuntat ca planuieste sa cheltuiasca 16,3 mld. dolari (11,3 mld. euro) pentru a-si moderniza si extinde capacitatile de extractie si de productie pana in 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO