Business Internaţional

Ruşii s-au răzgândit: nu limitează exporturile de cereale

Ruşii s-au răzgândit: nu limitează exporturile de cereale

Autor: Gabriel Razi

19.03.2012, 15:30 217

Moscova nu va limita în acest an exporturile de cereale pentru că economia a depăşit problemele cu care s-a confruntat după ce seceta extremă de acum doi ani a distrus o bună parte din recolte, a spus premierul Vladimir Putin, citat de portalul blackseagrain.

În acest an autorităţile ruse estimează că exporturile de cereale vor ajunge la 27 de milioane de tone. În 2010 Rusia nu a fost prezentă pe piaţa internaţională a cerealelor ca urmare a compromiterii recoltei. În consecinţă preţurile pentru grâu sau porumb au sărit cu 50% într-o singură lună. În 2009 traderii ruşi au făcut exporturi de 21,4 milioane de tone de cereale, Rusia fiind în acel an al treilea cel mai mare exportator la nivel mondial.

Autorităţile de la Moscova anunţau însă la începutul lunii trecute că analizează posibilitatea de a impune o barieră de export în cazul în care livrările de cereale în străinătate vor depăşi o anumită limită.

Impactul declaraţiilor de la Moscova s-a propagat imediat pe pieţele internaţionale, unde intrumentele pe grâu sau porumb sunt foarte tranzacţionate. Spre exemplu, la Paris cotaţiile au crescut cu 3,2% într-o singura şedinţă iar pe bursa de la Chicago preţul contractelor futures a urcat atunci la maximul ultimelor şase luni.

Acum pe piaţa locală grâul de panificaţie este vândut de producătorii locali cu aproximativ 184 euro/tonă, cotaţia în portul Constanţa este de 204 euro/tonă. În acelaşi timp la Paris aceeaşi grâul se vinde pentru 214 euro/tonă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO