Business Internaţional

Ruşii ripostează în faţa ameninţării cu noi sancţiuni americane cu măsuri de reducere a dependenţei de dolar

Ruşii ripostează în faţa ameninţării cu noi...

Autor: Catalina Apostoiu

14.08.2018, 00:05 421

Guvernul rus a anunţat că va continua să-şi restrângă investiţiile din eco­nomia americană, îşi va reduce de­ţine­rile de titluri americane de tre­zorerie şi-şi va spori tranzacţiile reali­zate în alte monede decât dolarul ame­rican ca reacţie la noile sancţiuni pe care administraţia americană ameninţă să le impună Rusiei.

Momentan, nicio companie ameri­cană activă pe piaţa rusă nu va fi închisă.

Ministrul rus de finanţe Anton Siluanov a declarat pe postul public de televiziune în tim­pul weeken­dului că noile sanc­ţiuni ce urmează a fi impuse de SUA până la sfârşitul lunii august pentru presupusa im­plicare a Rusiei în otră­virea unui fost spion vor res­tric­ţiona achi­ziţiile de titluri gu­verna­men­tale ruseşti, acesta descriind im­pactul ca fiind „ne­plă­cut, dar nu fatal“, scrie Deutsche Welle.

Drept răspuns, „ne-am redus la minim şi vom continua să ne diminuăm investiţiile în titluri americane“, a anunţat Siluanov.

Ministrul de finanţe a adăugat că Rusia îşi va plăti mai multe facturi în ruble şi alte monede cum ar fi euro, în locul dolarului, spunând că această măsură va avea un impact negativ asupra investitorilor americani.

Acesta a subliniat însă că Krem­linul nu are în vedere nicio li­mitare cum ar fi închiderea McDonald’s sau a altor com­panii active în Rusia, măsură solicitată frecvent de unii legislatori.

Deşi a admis că sancţiunile ame­ri­cane vor răni rubla şi vor creşte inflaţia, oficialul rus a declarat că nu există planuri de interzicere a utilizării monedei americane în Rusia.

Acesta nu a oferit detalii supli­mentare cu privire la titlurile americane vândute de Moscova.

Potrivit datelor publicate de Trezoreria ame­ricană luna trecută, deţinerile Rusiei de titluri de trezorerie americane au scăzut de la 96 miliarde de dolari la numai 15 miliarde de dolari în decurs de două luni până la sfârşitul lunii mai, scrie Financial Times.

Dmitri Medve­dev, pre­mierul rus, avertiza la sfârşitul săptămânii trecute că eventuale măsuri de a opri băncile ruseşti de la a utiliza dolarul, una dintre propunerile luate în considerare de către senatorii ame­ricani, ar fi considerate de către Mos­cova ca o acţiune de „război eco­nomic“.

Acesta a adăugat că răspunsul Rusiei ar putea trece dincolo de măsuri eco­nomice şi financiare.

Decizia Rusiei de a vinde masiv titluri americane nu este aşteptată a avea un impact major asupra pieţei americane pentru că ţara nu este un creditor important al SUA, potrivit CNN.

Chiar şi la vârful recent al deţinerilor, de 105,7 miliarde de dolari, atins în noiembrie 2017, Rusia se clasa pe locul 15 în topul deţinătorilor străini de titluri americane de datorie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO