Business Internaţional

Rusia va ajuta la deminarea Palmirei, i-a promis Putin directoarei Unesco

Rusia va ajuta la deminarea Palmirei, i-a promis Putin...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

28.03.2016, 08:17 186

Kremlinul a anunţat duminică într-un comunicat că Putin a discutat la telefon cu Bokova, căreia i-a promis un "maximum de asistenţă" în deminarea oraşului.

Jihadiştii au provocat pagube semnificative la Palmira, unde au distrus numeroase monumente, inclusiv Templul lui Baal, un monument elenistic vechi de 2.000 de ani.

Bokova a subliniat că "eliberarea Palmirei are o mare importanţă pentru lumea culturii", potrivit Kremlinului.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat recucerirea oraşului de către forţele guvernamentale.

"Teroriştii extremişti nu doar că au ucis oameni cu brutalitate, ci au distrus civilizaţii umane", a declarat el duminică, într-o conferinţă de presă, la Amman, capitala Iordaniei.

Suntem "încurajaţi şi norocoşi" că trupele siriene au recucerit Palmira, a spus el, adăugând că a încurajat Guvernul sirian "nu doar să apreze, ci să încerece să restaureze" situl.

Putin l-a felicitat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad pentru recucerirea oraşului antic, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Într-o convorbire telefonică, el "a subliniat importanţa protejării acestui sit istotic unic pentru lumea culturii", a declarat Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse.

"Putin a subliniat din nou că, în pofida retragerii celei mai mari părţi a contingentului rus din Siria, forţele armate ruse vor continua să ajute autorităţile siriene în eforturile antieroriste şi în eliberarea patriei de grupări extremiste", a adăugat Peskov.

Moscova a dezminţit în mai multe rânduri că atacurile sale aeriene în Siria, începând din septembrie, au scopul să susţină regimul al-Assad.

Rusia a afirmat că a efectuat săptămâna trecută peste 100 de raiduri în regiunea Palmirei.

Al-Assad "a notat că succese precum eliberarea Palmirei ar fi imposibile fără ajutorul Rusiei", a spus Peskov.

Preşedintele sirian a catalogat recucerirea oraşului drept o "realizare semnificativă".

Respingerea SI din oraşul antic reprezintă o "nouă dovadă a eficienţei strategiei adoptate de către armata siriană şi aliaţii ei în războiul împotriva terorismului", a declarat el duminică, citat de televiziunea de stat.

Forţele guvernamentale au lansat o ofensivă, în urmă cu aproape trei săptămâni, în vederea recuceririi aşezării, una dintre cele mai frecventate destinaţii turistice din Siria înainte de război. SI a preluat controlul asupra ei în mai.

Presa siriană şi un ONG au anunţat duminică recucerirea oraşului de către forţe siriene susţinute de atacuri aeriene ruse.

"Forţele armate şi grupuri din cadrul Comitetelor Populare pentru Apărare (miliţii aliate Guvernului) au preluat controlul integral asupra Palmirei", au anunţat duminică oficiali militari sirieni, citaţi de televiziunea de stat.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a confirmat că SI a pierdut oraşul şi a anunţat numeroşi morţi în rândul jihadiştilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO