Business Internaţional

Rusia, Ucraina şi UE au semnat un acord privind reluarea livrărilor de gaze ruseşti

Rusia, Ucraina şi UE au semnat un acord privind reluarea...

Autor: Gaidau Ion

31.10.2014, 09:21 278

Acordul a fost semnat de miniştrii Energiei ai celor două ţări, rusul Alexander Novak şi ucraineanul Iuri Prodan, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Un act adiţional la contract a fost ulterior parafat de şeful Gazprom, rusul Aleksei Miller, şi cel al Naftogaz, ucraineanul Andrii Kobolev.

"Responsabilitatea politică, logica cooperării şi pur şi simplu bunul simţ economic au prevalat", a apreciat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în cursul unei conferinţe de presă.

"Este un pas important pentru securitatea noastră energetică", a dat asigurări el, afirmând că nu există "niciun motiv pentru ca oameni din Europa să îndure frigul în această iarnă".

Barroso a spus că "speră că acest acord va creşte încrederea între Ucraina şi Rusia". "Punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk" privind încetarea focului în Estul separatist al Ucrainei "trebuie să fie, în acest moment, prioritatea" noastră, a adăugat el.

"Suntem convinşi că relaţiile noastre viitoare vor fi constructive şi acordurile respectate", a comentat ministrul rus Aleksandr Novak. "Această decizie va asigura securitatea energetică a Ucrainei şi va securiza livrările de gaze spre Europa", a subliniat omologul său ucrainean Iuri Prodan.

"Sperăm că acesta este un nou început de capitol, mai constructiv, în relaţiile dintre UE, Rusia şi Ucraina", a anunţat Gazprom într-un comunicat.

Oettinger a precizat că acordul se referă la un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzând atât plata datoriei la gaze a Ucrainei faţă de Rusia, cât şi plata livrărilor de gaze ruseşti până martie. Preţul a fost fixat la 385 de dolari pe mia de metri cubi. El a precizat că Ucraina este capabilă să-şi achite datoria la gaze faţă de Rusia.

Ucraina s-a angajat să achite 3,1 miliarde de dolari, corespunzând plăţilor neachitate în noiembrie-decembrie 2013 şi aprilie-mai-iunie 2014. Această datorie, restructurată la un preţ redus de 268,5 dolari pe mia de metri cubi, urmează să fie achitată până la sfârşitul anului, în două tranşe, adică 1,45 de miliarde de dolari până la sfârşitul lui noiembrie şi 1,6 miliarde de dolari până la sfârşitul lui decembrie.

Dar, în total, datoria ucraineană se ridică la 5,3 miliarde de dolari potrivit Gazprom, a amintit Novak. Pentru restul datoriei, el a anunţat că Rusia acceptă, la fel ca Ucraina, să aştepte verdictul Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Stockholm, care se va pronunţa abia în vara anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO