Business Internaţional

Rusia trece prin cea mai grava criza de lichiditati de la caderea rublei din 1998

11.09.2008, 20:19 48

Bancherii spun ca Rusia se confrunta cu cea mai serioasa criza de la default-ul din august 1998. Piata rusa de actiuni a inregistrat o scadere de peste 40% din luna mai, scrie Financial Times.
Retragerile de capital inregistrate de la inceputul conflictului, estimate de analisti la 20 mld. dolari (14 mld. euro), reduc nivelul lichiditatilor.
Indicele RTS (Russian Trading System) a pierdut inca 7,5% pe 9 septembrie, atingand cel mai scazut nivel din iunie 2006.
Bancherii si analistii sustin ca firmele din domeniul imobiliar si de retail sunt cel mai serios afectate de restrangerea creditarii. "Sunt dezvoltatori imobiliari care nu-si pot finaliza proiectele, nu pot obtine finantare de la nimeni, nici de la bancile de stat. Nimeni nu se astepta ca aceasta criza de lichiditati sa se manifeste atat de curand", a declarat un bancher din Moscova.
Banca centrala a Rusiei spune ca estimarile analistilor privitoare la valoarea retragerilor de capital sunt exagerate si ca numai 5 miliarde de dolari au fost retrasi in august. Investitorii straini ocolesc insa rubla si piata de actiuni din Rusia.
Conflictul cu Georgia a reprezentat ultima picatura intr-o vara punctata de incidente negative, cum ar fi atacul lui Vladimir Putin asupra Mechel, producatorul rus de otel, care au reamintit investitorilor de riscurile de a investi in Rusia.
Companiile din Rusia se confrunta cu costuri de finantare in crestere din cauza riscurilor sporite de refinantare.
Ceea ce intensifica scaderea pietei ruse este faptul ca multi din cei mai mari magnati ai tarii au atras fonduri pentru expansiune, oferind in schimb actiuni in cadrul unora dintre cele mai mari companii ale tarii. Acum, acestia primesc apeluri de completare a conturilor din partea bancilor.
Conform lui Hans-Jorg Rudloff, presedinte al Barclays Capital, conflictul dintre Moscova si Georgia a iritat foarte mult comunitatea globala de investitii, iar scaderea dramatica a preturilor actiunilor rusesti ar putea avea un impact urias asupra capacitatii companiilor private din Rusia de a-si finanta cresterea in continuare.
Piotr Aven, presedinte al uneia dintre cele mai mari banci private din Rusia, Alfa Bank, a declarat ca economia da semne de incetinire pe fondul accelerarii inflatiei si cresterii mai lente a veniturilor reale.
Pana acum, guvernul rus a contribuit la mentinerea nivelului lichiditatii prin plasarea de fonduri de dezvoltare in valoare de 12,75 miliarde de dolari in depozite pe termen scurt din sistemul bancar si organizarea unor oferte periodice de lichiditati. Totusi, chiar si banci de stat ca Sberbank ar putea intampina dificultati in a atrage capital de pe pietele internationale in urma conflictului din Georgia, sustin bancherii si analistii.
Lichiditatile detinute de banci in cadrul bancii centrale scad pe zi ce trece, atingand recent un minim de 638,4 miliarde de ruble (18 miliarde de euro).

Cresterea economiei ruse incetineste
Economia Rusiei a inregistrat un ritm mai lent de crestere in trimestrul doi, in conditiile in care costurile de finantare in crestere au afectat productia industriala, iar aprecierea rublei a afectat producatorii interni, conform Bloomberg. Produsul Intern Brut a avansat cu 7,5%, comparativ cu ritmul de 8,5% inregistrat in trimestrul anterior, a anuntat biroul federal de statistica. Economia a inregistrat o crestere de 8,1% in trimestrul doi al anului trecut. Cresterea economiei Rusiei
s-ar putea reduce la 7,8% in acest an, comparativ cu 8,1% in 2007, conform ministerului rus al economiei, in contextul in care accelerarea inflatiei afecteaza cererea interna si erodeaza cresterea salariilor. Productia industriala a inregistrat in iunie cel mai lent ritm de crestere din ultimii cinci ani si jumatate. Totusi, PIB-ul Rusiei a avansat de cinci ori mai rapid decat cel al zonei euro, care a inregistrat o crestere de 1,4% in trimestrul al doilea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO