Business Internaţional

Rusia taie ratele dobânzilor la un nivel nemaiîntâlnit de la dizolvarea Uniunii Sovietice încoace

Rusia taie ratele dobânzilor la un nivel nemaiîntâlnit...

Autor: Eduard Ivanovici

21.06.2020, 19:00 531

Banca Centrală a Rusiei a tăiat ratele dobânzilor cu 100 de puncte de bază până la 4,5%, cel mai scăzut nivel de căderea Uniunii Sovietice încoace, în condiţiile în care economia ţării continuă să fie afectată de pandemia de coronavirus, conform CNBC.

Banca Centrală tăiase deja ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază în luna aprilie, sugerând că va continua să reducă din costurile de creditare pe măsură ce riscul inflaţiei va rămâne scăzut, iar economia va continua să se contracte. Produsul intern brut (PIB) al ţării a scăzut cu 28% în luna aprilie.

Rusia este în prezent a treia cea mai afectată ţară de coronavirus, cu 569.000 de cazuri confirmate. Banca Centrală a declarat că măsurile de distanţare socială au afectat activitatea economică mult mai mult decât estimările iniţiale ale autorităţilor, PIB-ul urmând să se contracte într-un ritm la fel de alert şi în al doilea trimestru.

„Spre deosebire de 2008 şi 2014-2016, rubla a rămas în 2020 relativ stabilă în raport cu dolarul american, înregistrând o scădere de doar 15% anul acesta, în conformitate cu celelalte monede emergente”, a declarat Erik Norland, senior economist în cadrul CME Group.

„Există un contrast puternic faţă de scăderile din 2008-2009 şi 2014-2016 când moneda a scăzut cu 35% şi, respectiv, cu 60% în raport cu dolarul american, cauzând o creştere rapidă a inflaţiei, care a fost întâmpinată de creşterea ratelor dobânzilor.”

Economia Rusiei se bazează în continuare pe exporturi, petrol şi alte resurse naturale, însă Norland subliniază faptul că ţara are unul dintre cele mai joase nivele de datorie în ceea ce priveşte marile puteri globale.

„În Rusia, datoria din sectorul public şi cel privat reprezintă doar 80% din PIB, comparativ cu 250%+ în China, Europa, Japonia şi Statele Unite”, a declarat Norland, adăugând că decizia Băncii Centrale reflectă încredere în politicile monetare lansate de autorităţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO