Business Internaţional

Rusia se asteapta la un excedent bugetar de patru ori mai mare decåt estimarile

09.06.2005, 18:29 25

Ministerul rus al Finantelor se asteapta la un excedent bugetar de 1.130 de miliarde de ruble (32,5 mld. euro) in acest an, de patru ori mai mare fata de planul initial, dar care se va injumatati in 2006.

Preturile neasteptat de mari ale petrolului si vånzarea fortata a companiei Iugansk, parte a grupului Iukos, pentru recuperarea impozitelor restante au contribuit la venituri mari la buget, in pofida cresterii cheltuielilor sociale.

Ministerul Finantelor a prezentat guvernului estimarile sale pe termen mediu, care vor fi discutate de comisia pentru buget, in aceasta saptamåna. Astfel, ministerul se asteapta la un excedent bugetar de 500,2 miliarde de ruble (14,3 mld. euro) in 2006, 313,8 miliarde de ruble (9 mld. euro) in 2007 si 350,5 miliarde de ruble (10 mld. euro) in 2008. Excedentul din 2004 a fost de 4,4% din produsul intern brut, reprezentånd 730,7 miliarde de ruble (21 mld. euro).

Analistii sunt totusi ingrijorati ca autoritatile nu reusesc sa creeze o strategie clara pentru controlul inflatiei si incurajarea unei cresteri economice sustenabile. Cresterea lunara a preturilor a fost, in primul trimestru, mai rapida decåt in aceeasi perioada a anului 2004, iar tendinta ascendenta pare sa continue. In luna aprilie, preturile de consum au urcat cu 1,1%. Anul trecut, Rusia a inregistrat un ritm de crestere economica de 7,1%. Autoritatile sunt de parere ca economia este afectata de nivelul scazut al investitiilor, cererea slaba la nivel mondial, precum si preferinta populatiei pentru produsele din import.

Fondul Monetar International si economistii din sectorul privat au criticat Rusia pentru politica fiscala prea liberala si au avertizat ca majorarea cheltuielilor va alimenta inflatia si nu va creste nivelul de trai.

In acest sens, Vladimir Putin a precizat la sfårsitul lunii mai ca Fiscul nu trebuie sa terorizeze mediul de afaceri si ca guvernul discuta spinoasa problema a repetarii controalelor fiscale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO