Business Internaţional

Rusia mineaza vointa OPEC de a scumpi titeiul

26.11.2001, 00:00 10



Pretul de referinta al titeiului la Bursa de Marfuri din Londra a incheiat vineri una dintre cele mai dramatice saptamani de la sfarsitul Razboiului din Golf, in 1991.

Cotatiile au variat puternic in aceasta saptamana, fiecare replica in disputa dintre membrii OPEC si ceilalti producatori majori de petrol fiind urmata de oscilatii apreciabile, relateaza BBC.

Organizatia ?arilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anuntat ca nu va lua nici o masura de diminuare a productiei pentru a sprijini pretul titeiului, care a scazut puternic dupa atentatele teroriste din 11 septembrie, daca ceilalti producatori importanti de petrol ne-membri ai cartelului nu vor adopta masuri similare.

Cum Mexic, Norvegia si Rusia nu au anuntat nimic clar, preturile au cazut luni pana la 16,65 $/baril, minimul ultimilor doi ani si jumatate.

Cotatia a urcat apoi rapid, depasind 20 $/baril, dupa ce Novegia a precizat ca va sustine deciziile cartelului. Vineri insa, dupa ce Rusia a respins solicitarile OPEC, pretul a coborat la fel de repede cu peste un dolar.

Obtinerea acordului din partea Rusiei ar fi fost un excelent succes politic pentru OPEC, care incearca din rasputeri sa-si extinda puterea pe piata.

Companiile petroliere din Rusia au fost totusi de acord sa scada productia de petrol, insa diminuarea propusa - doar 0,8% din total - este mult mai mica decat si-ar fi dorit membrii cartelului.

Rusia a fost de acord sa scada productia cu 50.000 barili/zi, nivel considerat insuficient de catre OPEC. Unii chiar sperau ca Rusia sa anunte o modificare de cinci ori mai mare.

"Nu este prea clar ce va urma in viitorul apropiat, vom fi in expectativa timp de doua saptamani pana pe 10 decembrie, cand se vor intalni din nou reprezentantii firmelor petroliere rusesti", spune un broker.

Norvegia si Mexic au anuntat deja ca vor sustine o noua scadere a productiei de petrol, cu conditia ca si omologii lor sa faca acelasi lucru.

Fara participarea Rusiei, care este al doilea mare exportator din lume, obiectivele OPEC nu vor fi in mod sigur indeplinite. OPEC ar fi micsorat cu 1,5 milioane barili pe zi productia, daca si nemembrii cartelului ar fi anuntat diminuarea productiei cu 500.000 de barili zilnic.

De la inceputul acestui an, OPEC si-a redus productia cu 13%, reprezentand 3,5 milioane de barili/zi.

In ultimii trei ani, exporturile de titei ale Rusiei si tarilor ex-URSS au crescut ingrijorator pentru OPEC. In 1999, ex-URSS producea 3,4 milioane de barili pe zi(mbz), adica 12,3% din productia OPEC, evaluata atunci la 27,7 mbz.

In 2001, ex-URSS a ajuns la 4,6 mbz, adiva 17,3% din volumele OPEC, iar penrtru 2002 se estimeaza ca va ajunge la 4,9 mbz, adica 18,8% din productia OPEC.

"In timp ce productia OPEC a scazut cu 1,6 mbz pe in ultimii patru ani, Rusia si fostii sai sateliti si-au marit productia 1,5 mbz. Ex-blocul sovietic nu poate sa mai inainteze in felul acesta pe piata, mascat, de vreme ce deja depaseste Norvegia ca exporturi", spune un specialist din acest sector.

Pentru statele producatoare de petrol, actuala runda de discutii este cruciala, in conditiile in care majoritatea analistilor estimeaza ca va urma o perioada prelungita cu preturi scazute, daca nu vor fi adoptate masuri drastice.

Bineinteles ca si Rusia este interesata ca preturile titeiului sa creasca, avand in vedere ca o modificare aproape nesemnificativa va aduce un plus de venituri de sute de milioane de dolari la bugetul de stat.

Pentru OPEC, o majorare a cotatiilor ar putea fi insa si mai importanta. Un acord intre organizatie si celelalte state exportatoare ar mai intari pozitia OPEC pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO