Business Internaţional

Rusia isi extinde controlul asupra sectorului energetic

10.10.2006, 15:03 13

Gigantii rusi din energie controlati de stat se pregatesc pentru o noua runda de achizitii in urma carora Kremlinul ar putea castiga controlul asupra a aproape jumatate din productia petroliera a tarii, cel mai ridicat nivel de la inceperea privatizarii industriei sovietice, cu peste un deceniu in urma, scrie The Wall Street Journal Europe.
Oficiali din cadrul industriei si alte surse familiare cu situatia spun ca firma petroliera de stat Rosneft incearca sa atraga finantare de cel putin cateva miliarde de dolari pentru a achizitiona multe din restul activelor Iukos in cadrul unor licitatii organizate in lunile urmatoare. Gazprom, gigantul din sectorul gazelor naturale in cadrul caruia statul rus detine pachetul majoritar, a anuntat saptamana trecuta ca ar fi interesat sa achizitioneze participatiile partenerilor rusi care detin jumatate din TNK-BP, joint venture-ul cu BP si al treilea mare producator petrolier din Rusia.
Principalii actionari rusi din cadrul TNK-BP, magnatii Mihail Fridman, Victor Vekselberg si Len Blavatnik, nu si-au exprimat in mod public dorinta de a vinde, iar oficiali ai companiei insista ca acestia continua sa se comporte ca investitori pe termen lung. Totusi, unele surse sustin ca daca Kremlinul si-ar exprima dorinta ca ei sa vanda, acestia ar fi de acord atata timp cat ar obtine un pret corect.
De cand a coplesit compania Iukos cu impunerea platii unor taxe neachitate incepand cu 2003, Kremlinul si-a asigurat in mod constant controlul asupra sectorului de energie. Desi intarirea controlului statului este un fenomen popular in Rusia, oficiali guvernamentali si analisti spun ca acesta va ridica probleme de eficienta si semne de intrebare privitoare la perspectivele de crestere a productiei in cazul celei de-a doua tari exportatoare de petrol din lume, dupa Arabia Saudita.
In conformitate cu termenii actuali ai contractului dintre actionarii rusi ai TNK-BP si BP, este necesar acordul ambelor parti in ceea ce priveste orice vanzare inainte de sfarsitul anului viitor. Insa avand in vedere importanta mentinerii unor bune relatii cu guvernul rus, BP ar putea fi de acord cu o tranzactie sustinuta de Kremlin, spun surse apropiate companiei.
Nu exista discutii privitoare la derularea unei tranzactii cu Gazprom, totusi, si exista sanse reduse ca vreo tranzactie sa fie incheiata mai devreme de anul viitor. Totusi, Alexander Riazanov, CEO al diviziei de petrol a Gazprom, a declarat recent ca firma sa ar fi interesata sa achizitioneze pachetul TNK-BP in cazul in care acesta ar fi scos la vanzare. El a aratat ca ar fi usor pentru Gazprom sa stranga suma necesara, care s-ar putea ridica la 25 miliarde de dolari. Surse apropiate companiilor au aratat ca declaratiile acestuia reprezinta in parte o incercare de a-i tine la distanta pe potentialii ofertanti rivali, in special Rosneft.
In luna iulie, BP a cheltuit un miliard de dolari pe achizitionarea de actiuni in cadrul ofertei publice initiale, Rosneft ajutand Kremlinul sa-si atinga tinta de pret.
Surse apropiate BP au declarat ca firma ar putea prefera sa lucreze cu Rosneft, care este mult mai putin birocrata si mai orientata spre business decat Gazprom. Insa colaborarea ar fi avantajoasa in cazul ambelor companii.
O tranzactie cu Gazprom, de exemplu, ar putea contribui la deblocarea masivului proiect Kovikta al TNK-BP din estul Siberiei. Proiectul a fost in mare parte blocat de Gazprom, iar autoritatile ameninta cu retragerea autorizatiei pentru dezvoltarea acestui proiect.
O persoana apropiata companiei Rosneft a declarat ca aceasta nu este interesata de portofoliul TNK-BP de active in mare parte mai vechi. Cateva proiecte mai noi TNK-BP din estul Siberiei ar putea fi mai interesante daca ar fi scoase la vanzare, a declarat persoana respectiva. Alte surse familiare cu situatia au declarat ca Rosneft ar putea fi interesata de intregul pachet TNK-BP, insa probabil n-ar fi capabila sa stranga suma necesara pana cand o mai mare parte din datoria firmei va fi onorata catre sfarsitul anului viitor.
In prezent, Rosneft este interesata de restul activelor Iukos, spun surse apropiate companiei, respectivele active urmand a fi scoase la licitatie in urmatoarele luni. Rosneft a achizitionat deja cea mai mare divizie a Iukos dupa organizarea de catre guvern a unei licitatii in decembrie 2004.
Urmeaza doua mari divizii de productie de petrol, cat si cateva rafinarii si retele regionale de marketing. Se spune ca Rosneft este in special interesata de profitabilele active din sectorul rafinarii si marketingului. Administratorul Iukos va selecta la mijlocul lunii octombrie o companie care va evalua activele companiei inainte de vanzare.
Rosneft ar putea fi concurata insa in cadrul licitatiilor de Gazprom, cat si de restul marilor companii petroliere private din Rusia, Lukoil si Surgutneftegaz. Companiile straine nu sunt asteptate sa participe avand in vedere preferinta clara a Kremlinului pentru control intern. Rosneft se bucura de un oarecare avantaj sub forma revendicarilor de 5 miliarde de dolari impotriva Iukos incluse deja in procedurile de faliment, alte miliarde urmand a fi confirmate in instanta. Acest lucru ar insemna ca o mare parte din banii pe care Rosneft i-ar plati pentru activele Iukos i-ar reveni in cont in urma procesului legat de falimentul Iukos.
In ciuda intaririi controlului Kremlinului, exista semne care indica faptul ca guvernul ar putea incepe liberalizarea pietei interne de gaze naturale, o masura indelung solicitata de guvernele occidentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO