Business Internaţional

Rusia este la un pas de intrarea in OMC

13.11.2006, 16:56 22

Rusia si Statele Unite au ajuns la o intelegere asupra termenilor intrarii Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), titreaza International Herald Tribune. Acordul vine dupa 13 ani de eforturi din partea Rusiei, demersurile incepand imediat dupa colapsul Uniunii Sovietice.
Cele doua tari vor semna acordul pe 18 noiembrie la summit-ul de cooperare economica dintre Europa si regiunea Asia-Pacific.
Rusia, care s-a bucurat de o revigorare economica stimulata de cresterea cererii pentru petrol din ultimii opt ani, este ultima piata mare care nu face parte din OMC. Aderarea la OMC a fost una dintre prioritatile policticii presedintelui Putin, desi economia Rusiei, bazata pe veniturile din petrol, va avea putine avantaje directe de pe urma ei. In schimb, Rusia a vazut ca important din punct de vedere politic sa aiba un cuvant de spus in discutiile forumului, concentrate recent pe problemele de dezvoltare ale lumii a treia. "Detasarea de aceasta organizatie, de acest proces, este periculoasa", a spus Putin.
Rusia trebuie inca sa ajunga la un acord cu Costa Rica, sa confirme acordurile incheiate cu Georgia si Moldova si sa incheie discutiile multilaterale. Asta ar putea situa data aderarii Rusiei spre sfarsitul anului viitor. Totusi acordul cu SUA inseamna ca Rusia a rezolvat una dintre cele mai mari probleme. Uniunea Europeana, China si Japonia au semnat si ele acordul de aderare a Rusiei.
SUA, beneficiind de suportul tacit al UE si al Japoniei, au insistat nu numai ca Rusia sa adopte legi care sa respecte drepturile de proprietate intelectuala, dar si sa se asigure de corecta lor implementare.
Experienta anterioara cu China a facut companiile si negociatorii americani foarte prudenti. "Atat China, cat si Rusia sunt economii centralizate fara nicio traditie in ceea ce priveste proprietatea privata de orice fel, cu atat mai putin pentru ceva atat de abstract ca proprietatea individuala", a spus Sherman Katz, asociat al Fundatiei Carnagie din Washington. Nu numai industria de divertisment si cea muzicala ar beneficia de pe urma protectiei proprietatii intelectuale, dar si producatorii de bunuri ca medicamentele si hainele de designer, foarte des contrafacute in Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO