Business Internaţional

Rusia e optimistă: PIB-ul va scădea cu “doar” 3% în 2015

Alexei Uliucaiev, ministrul rus al economiei. AFP/Mediafax Foto

Alexei Uliucaiev, ministrul rus al economiei. AFP/Mediafax Foto

Autor: Sebastian Tănase

02.02.2015, 00:03 293

Alexei Uliucaiev, ministrul rus al economiei, este optimist şi se aşteaptă ca produsul intern brut (PIB) al Rusiei să scadă anul acesta cu “doar” trei puncte procentuale, în condiţiile ieşirea capitalului străin este estimată la 115 miliarde de dolari, iar preţul barilului de petrol nu va trece de 50 de dolari, scrie Reuters.

Noua prognoză economică a ministrului a fost inclusă deja în modele macroeconomice folosite de guvernul de la Kremlin pentru planificarea bugetară şi estimează un preţ al barilului de petrol de 50 de dolari. Uliucaiev a revizuit ultima dată prognoza de creştere, în decembrie, când estima că PIB-ul va scădea anul acesta cu 0,8%, iar preţul mediu al ţiţeiului se va situa în jurul pragului de 80 de dolari pe baril.

Conform Interfax, Uliucaiev e de părere că prognoza referitoare la preţul barilului de petrol este “cât se poate de conservativă” în comparaţie cu estimările internaţionale recente. De asemenea, în noua prognoză se estimează că inflaţia va creşte anul acesta şi se va apropia de 12% , în comparaţie cu 11,4% în 2014. În plus, investiţiile şi comerţul cu amănuntul sunt aşteptate să scadă cu 13%, respectiv 8%.

Prognoza de scădere economică de “doar” 3% a ministrului Ulyukayev este mai optimistă decât estimările analiştilor. Spre exemplu, Danske Bank arată într-o notă publicată recent că PIB-ul Rusiei ar putea scădea cu 8%, în timp ce Moody’s se aşteaptă ca acesta să scadă cu doar 4,2% în 2015.

Prognoza economică revizuită vine la o zi după ce banca centrală a Rusiei a redus dobânda de referinţă cu două puncte procentuale, până la 15%, masură care a luat prin surprindere pieţele şi care semnalează că economia rusească încearcă să atenueze contracţia economică.

Exportul de petrol şi gaze naturale constituie două variabile cheie şi reprezintă două treimi din totalul exporturilor ruseşti şi peste jumătate din veniturile bugetare. Astfel, declinul preţului barilului de petrol şi sancţiunile impuse de UE pentru rolul Rusiei în conflictul din Ucraina au împins ţara către prima recesiune din ultimii şase ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO