Business Internaţional

Rusia dezvoltă cu paşi mari gazoductul South Stream alegând o companie rusească pentru lucrările de construcţie

South Stream a fost concurentul defunctului proiect Nabucco, sprijinit de UE, care ar fi trebuit să aducă în Europa gaze din regiunea Mării Caspice pentru a reduce dependenţa ţărilor europene de energia rusească

South Stream a fost concurentul defunctului proiect Nabucco, sprijinit de UE, care ar fi trebuit să aducă în Europa gaze din regiunea Mării Caspice pentru a reduce dependenţa ţărilor europene de energia rusească

Autor: Bogdan Cojocaru

22.08.2013, 21:33 2435

Rusia face paşi mari spre dezvoltarea gazo­duc­tului South Stream, o conductă strategică pentru importul gazelor ruşeşti în Europa care va trece pe sub Marea Neagră dar va ocoli România tranzitând în schimb Bulgaria. Com­pa­nia rusă Stroytransgaz se pregăteşte să semneze contractele pen­tru construirea sec­ţiu­nii con­tinentale a gazo­ductului şi şi-a înregistrat de­ja birouri în Bulgaria, Ser­bia şi Slovenia, scrie Vo­cea Rusiei, preluată de Novinite.

Licitaţiile pentru lu­cră­rile de construcţie au în­ceput deja. Costurile dezvoltării proiec­tului sunt estimate la 16 miliarde de euro, însă cea mai mare parte a cheltuielilor se va duce pe con­struirea secţiunii submarine.

Stroytransgaz este considerată a fi unul dintre cei mai mari subcontractori ai mono­po­lu­lui rus al exporturilor de gaze naturale Gaz­prom, de la care in­direct cumpără combustibil şi România. Contractele care vor fi semnate de companie se ridică la 6,6 mi­liar­de de euro.

În Bulgaria, parlamentarul socialist Tasko Ermenkov a anunţat luna trecută că o mare parte a lucrărilor de construc­ţie pentru segmentul bulgar va fi atri­buită contractorilor locali. Politicianul a explicat că Gazprom a dat asigurări în acest sens.

Bulgaria nu va contribui financiar la dez­vol­tarea secţiunii locale, ale cărei costuri sunt estimate la 2,2 mld euro, dar va renunţa la taxe­le de tranzit pentru o perioadă de 15 ani de la punerea în funcţiune a gazoductului.

South Stream va fi lansat în 2016 şi va avea o capacitate de transport de 63 miliarde m.c. de gaze naturale pe an.

La secţiunea de pe teritoriul rus lucrările au înce­put în decembrie anul trecut. Staţia de com­presoare, în curs de construcţie, se află în ora­şul de pe litoralul caucazian Anapa.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO