Business Internaţional

Rusia cere retragerea NATO din România şi din Bulgaria. Dar poate ea, economic, să susţină un război în Ucraina şi să intre în conflict cu NATO?

PIB-ul Rusiei a fost în 2020 de 1.483 de miliarde de dolari americani. Al SUA a fost de 20.893 de dolari, adică de 14 ori mai mare. Cheltuielile militare ale SUA au fost, în 2020, de 610 miliarde de dolari, ale statelor UE de 373 de miliarde de dolari, iar ale Rusiei de 66,3 miliarde de dolari – de 10 ori sub cele ale SUA şi de cinci ori sub cele ale statelor UE care, într-un fel, înseamnă şi NATO. PIB/capita al României, în 2020, a fost peste cel al Rusiei: 12.896 de dolari în România, faţă 10.126 de dolari în Rusia.

Rusia cere retragerea NATO din România şi din Bulgaria....

Autor: Iulian Anghel

21.01.2022, 17:19 4325

Rusia vrea, din nou, să fie o supraputere, ca în vremea URSS, şi ameninţă Occidentul, dar economia nu o ajută. Are doar două atuuri: armata şi petrolul.

Rusia a cerut, la finalul săptămânii trecute, la negocierile dintre miniştrii de externe ai Federaţiei Ruse şi ai SUA, ca NATO să se retragă din România şi din Bulgaria. Altfel... Altfel ce? Trupele Rusiei sunt masiv desfăşurate în jurul Ucrainei, iar preşedintele american Joe Biden se aşteaptă la o invaziei a Ucrainei. De aici toate discuţiile şi cu SUA şi cu UE.

Rusia a venit cu pretenţii peste măsură, ce nu pot fi acceptate sub nicio formă. Iar discuţiile de la Geneva - Rusia-SUA - s-au terminat fără niciun rezultat. Rusia spune că nu are în plan să invadeze Ucraina, dar continuă să maseze trupe la graniţele ei – terestre şi maritime.

În plus, a venit cu o nouă solicitare: NATO să se retragă în graniţele din 1996, adică să dispară din Bulgaria şi din România. Pentru România, aderare la NATO, în 2004, a însemnat momentul unei deschideri fără precedent a economiei pentru investiţiile străine, pentru că ţara a căpătat o uriaşă umbrelă de securitate şi pentru oameni şi pentru afaceri. Dacă, prin ameninţare, Rusia a revenit în miezul politicii mondiale, în plan practic lucrurile nu stau chiar aşa cum crede Vladimir Putin.

Atuul Rusiei este că are multe arme nucleare. Joe Badin, preşedintele SUA: Putin poate provoca un război nuclear! Problema Rusiei nu e că poate provoca un război nuclear, ci dacă poate susţine unul clasic. Să te plimbi prin Azerbaijan când eşti invitat e una, când să porţi un război e alta. Ucraina nu este Georgia. Armata Ucrainei este mult mai înzestrată azi decât în 2014 când Rusia a anexat Crimeea.

În plus, dacă cucereşti un teritoriu, trebuie să-l întreţii, mai apoi: să-l administrezi şi să plăteşti salarii şi pensii. Or, Rusia, cu un PIB de 1.400 de miliarde de dolari, de 14 ori mai mic decât al SUA şi la jumătatea celui al Germaniei sau al Franţei, un PIB mai mic decât cel al Italiei chiar, va trebui să ceară celor 144 de milioane de cetăţeni ai ei să plătească pentru război. În condiţiile în care PIB-ul per capita al Rusiei este sub cel al României - 12.896 de dolari în România, faţă 10.126 de dolari în Rusia - date ale Băncii Mondiale din 2020.

 

Are Rusia bani de război? PIB-ul şi cheltuielile militare în câteva ţări

Sursa: Banca Mondială, Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI)

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO