Business Internaţional

Rusia catre tarile fost sovietice: "S-a terminat cu gazul ieftin"

29.11.2005, 18:07 12

Oficialii rusi au declarat ca vor inceta aprovizionarea cu energie subventionata a fostelor republici sovietice si vor stabili, in schimb, tarife la nivelurile de pe pietele internationale, scrie The Moscow Times.

Decizia a fost luata in urma sugestiei lui Alexei Miller, presedintele gigantului Gazprom, de a liberaliza preturile pe aceasta piata. Astfel, producatorul va putea vinde gaz natural la pretul pietei, chiar si clientilor sai fosti sovietici.

Gazprom reprezinta principalul furnizor de gaz natural din aceasta regiune. In prezent, pretul gazului pe piata din tarile foste sovietice este decis de Serviciul Federal de Tarifare. Sub egida acestuia din urma, pretul mediu al gazului natural vandut clientilor industriali din regiune a fost de 36 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Insa doar o parte din productia totala a companiei este vanduta la preturi atat de mici. Restul productiei este cumparata de clientii industriali ai Gazprom la pretul pietei, de aproximativ 1,5 ori mai mare decat cel din zona fostelor tari sovietice. Iar acesti consumatori industriali achizitioneaza 77% din productia totala a gigantului rus.

"Gurile rele" spun ca initiativa presedintelui Gazprom este sustinuta chiar de Vladimir Putin. Acest lucru nu se poate sti cu siguranta, insa propunerea lui a fost laudata de primul-ministru rus Mikhail Fradkov. "Initiativa companiei Gazprom se inscrie intr-un trend pozitiv. Insa el trebuie sincronizat cu schimbarile specifice celorlalte sectoare strans legate de cel al productiei de gaz natural. Un astfel de sector este cel al electricitatii", a precizat Fradkov intr-o vizita a sa la Astana, capitala Kazahstanului.

Pretul mediu al gazului natural va fi de 50 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, in cazul liberalizarii preturilor. Analistii spun, de altfel, ca Gazprom va fi singurul castigator in acest caz. Pentru economie consecintele acestei liberalizari vor fi negative.

"Tarifele pentru electricitate si transport vor creste in aceeasi masura. Drept rezultat, inflatia va atinge un nivel de cel putin 20%", a apreciat Evgeny Gavrilenkov, din cadrul firmei de brokeraj Troika Dialog.

Principalul oponent al lui Miller in privinta liberalizarii preturilor este ministrul economiei din Rusia, German Gref. Insa aceasta nu este singura opinie critica. Georgia a criticat planurile Rusiei de a-si dubla aproape pretul la gazul natural, de la 60 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, la 110 dolari pe 1.000 de metri cubi, spunad ca decizia a fost motivata politic.

Si Ucraina s-a opus cererilor Moscovei de a fixa preturile la nivelul celor din Europa de Vest, cu toate ca presedintele Gazprom a spus ca pretul de 160 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz impus Ucrainei se afla sub nivelul preturilor pietei. Liberalizarea preturilor a fost impusa, de asemenea, Republicii Moldova. Liderii tuturor celor trei state s-a straduit, de-a lungul timpului, sa se distanteze de Rusia.

Insa, chiar si apropiatii Moscovei, precum Belarus, sunt nevoiti acum sa se confrunte cu ridicarea preturilor la gazul natural.

Asadar, inca un obiectiv a fost atins in planurile de extindere ale gigantului Gazprom. alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO