Business Internaţional

Rupert Murdoch vrea sa isi indeplineasca cel mai mare vis: achizitia The Wall Street Journal

11.05.2007, 21:18 16

Timp de cateva luni, Wall Street-ul s-a intrebat care va fi urmatoarea tranzactie importanta pe care o va incheia presedintele News Corp., Rupert Murdoch.
Unii investitori speculau ca Murdoch pregateste o ampla achizitie pe sectorul de Internet. Desi Murdoch dorea de mult sa cumpere Dow Jones, putini se asteptau ca magnatul sa se intoarca pe segmentul ziarelor, scrie The Wall Street Journal.
Oferta facuta de News Corp. pentru Dow Jones, compania care detine The Wall Street Journal, demonstreaza ca Murdoch are acelasi apetit pentru ziare, sector pe baza caruia si-a cladit imperiul media, desi interesul sau cu privire la The Wall Street Journal este legat atat de prezenta sa online, cat si de operatiunile print.
Valoarea ofertei, cu 67% peste pretul inregistrat de actiunile Dow Jones la inchiderea sedintei de dinaintea anuntului, il reprezinta de asemenea pe Murdoch. El s-a aratat in mod repetat dispus sa plateasca un pret ridicat pentru activele pe care si le dorea. In acest caz, Murdoch isi va adanci expunerea fata de o industrie care se confrunta cu probleme din ce in ce mai serioase in contextul in care din ce in ce mai multi cititori si advertiseri se reorienteaza catre web.
Exact acest apetit pentru risc l-a transformat pe Murdoch dintr-un proprietar australian obscur de ziare intr-unul dintre mogulii media ai ultimilor 50 de ani.
Bazandu-se foarte mult pe bani imprumutati, Murdoch a strabatut intreaga lume achizitionand ziare, canale TV, un studio de filme, sisteme de televiziune prin satelit, adesea pentru a renunta la ele cativa ani mai tarziu. News Corp. a ajuns in pragul dezastrului la inceputul anilor '90, dar a supravietuit. Dupa refinantarea datoriilor, compania a adoptat o atitudine mai conservatoare privitoare la imprumuturi.
Pretul ridicat oferit pentru Dow Jones starneste intrebarea daca Murdoch considera Dow Jones drept o proprietate "trofeu" care ar marca sfarsitul a decenii de tranzactii in sectorul media. In acest caz, tranzactia s-ar asemana mai mult cu achizitiile de echipe sportive si zgarie-nori, insemnand in acelasi timp ca ar putea aparea putini alti ofertanti.
Totusi, exista si motive de ordin strategic pentru care Murdoch a lansat aceasta oferta. Continutul si marcile Dow Jones l-ar putea ajuta pe Murdoch sa construiasca o marca globala, care ar putea include canalul de stiri de afaceri care va fi lansat in curand, marca ce ar putea beneficia de pe urma aliantei cu The Wall Street Journal.
In prezent, The Wall Street Journal are o alianta cu canalul de televiziune CNBC. De asemenea, Murdoch ar putea vinde continutul companiei prin intermediul imperiului sau media.
In ciuda varstei pe care o are, 76 de ani, Murdoch nu da semne de oboseala. Totusi, incertitudinea legata de succesorul sau atarna destul de greu asupra companiei.
Pentru investitori, oferta pentru Dow Jones va ridica in mod sigur semne de intrebare legate de directia strategica urmata de Murdoch. Pe masura ce News Corp. s-a extins in sectorul filmului, televiziunii prin satelit si webului in ultimii ani, importanta ziarelor a scazut. Cu nume cunoscute ca London Sun, Times si nerentabilul New York Post, divizia de ziare a reprezentat numai 13% din profitul operational al News Corp. anul trecut.
Achizitia Dow Jones nu ar impinge in mod considerabil in sus contributia ziarelor, insa ar imbunatati profitul diviziei in Statele Unite. Totusi, avand in vedere ritmul lent de crestere a industriei ziarelor, investitorii s-ar putea arata preocupati.
Anticipand astfel de temeri, surse apropiate News Corp. au scos in evidenta oportunitatile Dow Jones pe segmentul online. Iar intr-un interviu acordat recent, Murdoch a declarat ca jurnalismul financiar prezinta avantaje fata de alte forme de stiri pe web: "Poti percepe un tarif".
Investitorii ar putea fi "imblanziti" de costul relativ scazut al tranzactiei pentru News Corp., a carei capitalizare de piata se ridica la aproximativ 70 miliarde de dolari.
Oferta lui Murdoch pentru Dow Jones se loveste insa de unele obstacole. Actionarii majoritari ai Dow Jones, familia Bancroft, care detin 24,7% din actiuni insa 64,2% din drepturile de vot, au auzit pentru prima data de oferta cu doua saptamani si jumatate in urma.
Acestia nu au respins-o imediat, cum au procedat in alte cazuri. Conducerea Dow Jones a anuntat ca un reprezentant al familiei Bancroft i-a transmis ca membrii familiei si trusturile lor "constituind usor peste 50% din drepturile de vot ale Dow Jones" ar urma sa voteze impotriva ofertei. Boardul urma sa verifice daca majoritatea membrilor familiei Bancroft se opun ofertei.
Familia Bancroft, care are puterea de a bloca tranzactia, cuprinde cel putin 35 de membri.
Pe langa The Wall Street Journal, Dow Jones detine ziarul saptamanal de investitii Barron's, Dow Jones Newswires, serviciul Factiva, WSJ.com, website-ul MarketWatch si un lant de ziare locale. In plus, detine 50% din revista SmartMoney.
The Wall Street Journal, cu un tiraj de 2,06 milioane, este cel mai mare cotidian financiar din Statele Unite si al doilea ziar important dupa USA Today.
Oferta lui Murdoch va ridica semne de intrebare daca The Wall Street Journal isi va mentine independenta editoriala sub conducerea sa.
Murdoch tinde sa-si puna amprenta personala asupra ziarelor pe care le detine.
Este bine cunoscut faptul ca obisnuieste sa-i contacteze pe editori si chiar reporteri cu privire la articole individuale.
De asemenea, preferintele politice ale lui Murdoch reies clar din paginile de stiri ale ziarelor detinute. Oferta News Corp ar putea fi urmata de oferte rivale. Printre companiile mentionate de investitori ca posibil interesate se numara Washington Post, New York Times, Google, Microsoft si Bloomberg.
Totusi, oferta lui Murdoch depaseste pretul actiunilor companiilor cu un procent atat de mare, incat altor ofertanti le-ar putea fi dificil sa depuna oferte mai mari.
Oferta a venit in cadrul unei scrisori semnate de Murdoch, scrisoare in care acesta complimenta Dow Jones, incercand in acelasi timp sa inlature orice temere privitoare la intentia News Corp. de a prelua controlul. In scrisoare, Murdoch descria in amanunt planurile sale cu privire la dezvoltarea Dow Jones, aratand ca intentioneaza sa investeasca sume considerabile in dezvoltarea grupului.
In mod deosebit, Murdoch sublinia faptul ca este dispus sa structureze tranzactia in mai multe feluri. Murdoch declara in acelasi timp ca este gata sa asigure independenta editoriala a The Wall Street Journal prin crearea unui board separat, de exemplu.
Pe Wall Street, exista perceptia ca cel care cumpara Dow Jones va trebui sa ofere "pretul Hammer", facandu-se referire la fostul avocat al familiei Bancroft, Roy Hammer. Acest pret este de 60 de dolari pe actiune. Familia Brancroft reprezinta un grup extrem de diversificat, cu participatii in diverse sectoare. Familia descinde din Jessie Waldron, sotia lui Clarence Barron, care a achizitionat Dow Jones in schimbul a 130.000 de dolari in 1902, in mare parte cu banii sotiei sale. Cei doi au transferat actiunile celor doua fiice ale lui Jessie. De atunci, familia nu s-a aratat niciodata dispusa sa renunte la companie.
O sursa din apropierea familiei spune ca membrii sai sunt mai divizati decat in trecut. In ultimele doua decenii, acestia si-au redus in mod drastic participatiile, de la 54,7% la 24,7%.
Un sindicat ce reprezinta multi angajati ai Dow Jones a declarat ca personalul companiei se opune incheierii unei tranzactii cu News Corp.
Murdoch este asteptat sa-si pledeze cazul in fata familiei Bancroft si direct in fata echipei The Wall Street Journal.
Conglomeratul media condus de Murdoch doreste sa-si prezinte in detaliu planurile de dezvoltare ale Dow Jones in fata jurnalistilor. Aspectele despre care va vorbi News Corp. includ printre altele consolidarea echipelor birourilor internationale de stiri, realizarea de noi investitii in proprietatile electronice ale companiei.
News Corp. nu doreste sa faca presiuni, intentionand sa permita trecerea unei perioade de timp inainte de a face o miscare concreta. Convingerea mai multor membri ai familiei Bancroft in legatura cu seriozitatea ofertei sale este cu atat mai importanta pentru Murdoch cu cat el se loveste si de opozitia unui alt grup de actionari semnificativi, familia Ottaway. Ottaway Newspapers a reprezentat un centru important de profit pentru Dow Jones decenii la rand. James H. Ottaway Jr., sustine necesitatea mentinerii independentei The Wall Street Journal.
Intre timp, organismul de reglementare a pietei de capital din SUA (SEC) investigheaza o serie de tranzactii suspecte cu actiuni Dow Jones realizate inainte de anuntarea ofertei News Corp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO