Business Internaţional

Rubla a atins un nivel minim record

07.05.2001, 00:00 13



Rubla rusa a atins un nou minim record in sedinta de vineri a pietei valutare de la Moscova, dealerii apreciind ca doar sprijinul bancii centrale impiedica moneda nationala sa se deprecieze si mai mult.

Conform dealerilor, banca centrala nu a intervenit pentru a sustine moneda, dar a plasat oferte de dolari pe piata interbancara, la un curs de 28,99 ruble/dolar, pe fondul unei cereri limitate.

Cursul mediu de schimb al rublei a scazut la 28,9635 ruble/dolar in cadrul sedintei de tranzactionare comune a opt piete, fata de 28,8802 ruble/dolar in sedinta precedenta, relateaza Mediafax.

"Rubla s-a depreciat in sedinta comuna din cauza lichiditatii excesive de ruble si a efectului declaratiei guvernatorului bancii centrale, Viktor Gherascenko", a declarat Vasili Usakov, dealer in cadrul Narodni Bank din Moscova.

Gherascenko a declarat, in urma cu o saptamana, ca rata de schimb nu va depasi 31 ruble/dolar in acest an, in timp ce nivelul mediu prevazut de buget este de 30 ruble/dolar.

Dealerii spun ca rublele au invadat piata dupa ce banca centrala a cheltuit sume mari pentru achizitia de valuta direct de la exportatori. Ei au adaugat ca rubla s-ar putea deprecia si mai mult saptamana viitoare, in situatia in care banca centrala isi diminueaza sprijinul.

Pe de alta parte, Rusia a inregistrat, in luna aprilie, un excedent bugetar de 34,1 miliarde de ruble (1,18 miliarde de dolari), reprezentand 5% din Produsul Intern Brut al tarii, a anuntat Ministerul Finantelor. In primele patru luni ale acestui an, excedentul bugetului federal al Rusiei a atins 28,7 miliarde de ruble.

Excedentul bugetar primar, calculat inainte de platile aferente datoriei externe, a fost de 123,2 miliarde de ruble, sau 4,8% din PIB, in perioada ianuarie-aprilie. Veniturile bugetare din luna aprilie au depasit obiectivul stabilit cu 11,7% si au atins 134,8 miliarde de ruble (19,7% din PIB).

Cheltuielile s-au cifrat la 100,65 miliarde de ruble, reprezentand doar 79,2% din cheltuielile planificate, a mai indicat ministerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO