Business Internaţional

Roubini: Ucraina trebuie să colaboreze cu UE, nu cu uniunea vamală a Rusiei, pentru stimularea economiei

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Anca Dumitrescu

22.09.2013, 20:37 400

Ucraina ar trebui să cola­boreze cu Uniunea Europeană, nu cu uniunea vamală condusă de Rusia, pentru stimularea economiei, a declarat Nouriel Roubini, profesor de economie şi afaceri internaţionale la New York University, relatează Bloomberg.

Situaţia macroeconomică a Ucrainei este fragilă din cauza creşterii deficitului de cont curent şi a celui bugetar, precum şi a necesarului tot mai mare de finanţare externă, a afirmat Roubini, prezent la Ialta la o conferinţă privind relaţiile Ucrainei cu Rusia şi Uniunea Europeană.

Ucraina intenţionează să semneze în luna noiembrie Acordul de asociere cu UE, care include un acord de comerţ liber cu blocul comunitar.

Rusia vrea însă ca Ucraina să intre în uniunea vamală pe care a format-o cu Kazahstan şi Belarus.

Dacă Ucraina va semna acordul cu UE, Rusia a avertizat că va impune restricţii co­merciale pentru a-şi proteja pieţele. Luna trecută, Rusia a blocat intrarea în ţară a bu­nurilor ucrainene.

„Dacă vă alăturaţi UE, aceasta înseamnă armonizarea reglementărilor“, a spus Rou­bini, adăugând că acordul comercial ar stimula schimburile ucrainene cu „orice parte a lumii“.

Acordul cu UE a fost amânat după ce fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, oponent al preşedintelui Viktor Ianukovici, a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru abuz în funcţie, în 2011.

Premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat la Ialta că „semnarea acordului cu UE nu implică vreun risc pentru Rusia“.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO