Business Internaţional

Ron Sandlers: Northern Rock ar putea ramane cativa ani buni la stat

20.02.2008, 16:56 10

Ron Sandlers, unul dintre veteranii sistemului bancar britanic, a fost numit de guvernul britanic in fruntea creditorului ipotecar al Northern Rock, a carui nationalizare a fost decisa la inceputul acestei saptamani.
Sandlers este cunoscut in mediul de business britanic pentru abilitatile sale de a pune pe picioare institutiile financiare cu probleme. Noul sef al Norther Rock considera ca va trece o perioada destul de lunga pana cand banca britanica isi va reveni din socul crizei subprime, scrie presa din Regat.
"Putem vorbi cu certitudine de o perioada de cativa ani. Este nerealist sa consideram ca aceasta criza ar putea fi depasita in urmatoarele luni", a declarat Sandlers, adaugand ca tinta programului de nationalizare a bancii este aceea de a revitaliza Northern Rock, pentru ca aceasta sa "se reintoarca in sistemul privat ca o companie prospera".
Totusi, Sandlers a refuzat sa mentioneze daca Northern Rock isi va reduce numarul angajatilor, si asta in conditiile in care au existat o serie de speculatii potrivit carora institutia ar putea renunta la jumatate din cei 6.000 de angajati, in incercarea de a-si reduce cheltuielile.
"Nu am de gand sa intru intr-o discutie despre pierderea locurilor de munca. Mai intai va trebui sa ma familiarizez cu afacerile interne ale bancii", a declarat el.
Sandlers a adaugat insa ca banca va continua sa-si desfasoare operatiunile sub acelasi nume. "Nu vad niciun motiv pentru care nu am putea lucra si de acum inainte sub acelasi brand - Northern Rock", a declarat el.
Trezoreria Marii Britanii a anuntat luni nationalizarea temporara a creditorului ipotecar, la cateva ore dupa ce doi cumparatori privati - un consortiu condus de Virgin Group si o echipa condusa de directorul Northern Rock Paul Thompson - au depus planurile finale de salvare a bancii.
Trezoreria a anuntat ca niciuna dintre oferte nu a fost satisfacatoare, in conditiile in care banca a primit imprumuturi de urgenta in valoare de 25 mld. lire sterline (33 mld. euro) de la Banca Angliei, din momentul declansarii crizei - in septembrie 2007. In urma programului de nationalizare, actionarii bancii vor primi din partea autoritatilor britanice o suma stabilita in urma unei evaluarii independente a institutiei.
Actiunile Northern Rock au fost suspendate de la tranzactionare, dupa ce incheiasera ultima sedinta de tranzactionare de saptamana trecuta la un pret de 90 de penny, dand bancii o valoare de piata de 380 mil. lire sterline (506 mil. euro).
Sandler este creditat cu restaurarea pietei de asigurari Lloyd's of London, grav afectata de criza financiara de la sfarsitul anilor '90. De asemenea, el a detinut functia de director operational al bancii NatWest, anterior preluarii institutiei de catre Royal Bank of Scotland, in 2000. Noul sef al Northern Rock va primi un salariu lunar de 90.000 lire sterline (120.000 de euro), devenind astfel cel mai bine platit angajat din sectorul public britanic. Cu un salariu anual de peste 1,08 mil. lire sterline (1,43 mil. euro), Sandlers il depaseste pe Adam Crozier, directorul Postei Regale, fara a mai mentiona venitul anual de 690.000 lire sterline (920.000 de euro) al fostului director executiv al Northern Rock, Adam Applegarth, a carui strategie defectuoasa a contribuit semnificativ la criza actuala traversata de catre banca.
Adjuncta sa, Ann Godbehere, fostul director financiar al asiguratorului elvetian Swiss Re, va primi un salariu lunar de 75.000 lire sterline (100.000 de euro). Salariile uriase primite de catre cei doi ar putea starni indignarea atat a actionarilor Northern Rock, care au pierdut sume semnificative in urma acestei crize, cat si a angajatilor, care se tem ca si-ar putea pierde locul de munca.
Absolvent al Cambridge University, Sandlers si-a inceput cariera in segmentul serviciilor de consultanta in management, alaturandu-se Lloyd's of London in 1995 si devenind director executiv cateva luni mai tarziu.
Legaturile sale politice apar insa mult mai tarziu, in momentul in care, in 2001, Sandlers este solicitat sa redacteze un raport asupra pietei financiare pentru Gordon Brown, pe atunci ministrul de finante al Marii Britanii. Recomandarile formulate in raportul respectiv se refereau la folosirea instrumentelor financiare simple si ieftine, atragandu-i o serie de inamici din segmentul de profil, in conditiile in care problema principala a jucatorilor din domeniu era profitabilitatea instrumentelor financiare. De atunci, Sandler a ocupat pe rand functia de presedinte al furnizorului de servicii IT Computacenter, al companiei financiare Paternoster si al Personal Finance Education Group.
Sandlers nu detine o calificare academica pentru a activa in domeniul bancar, spun oficialii School of Finance, el obtinand doar o specializare ca urmare a rezultatelor excelente inregistrate in acest segment. Dar, un comunicat al Northern Rock arata ca "Ron Sandler este calificat pentru pozitia pe care o va detine in cadrul bancii, avand o diploma de masterat in finante si petrecandu-si cea mai mare parte a carierei in segmentul bancar". Totusi, nu exista o prevedere formala care sa impuna bancherilor sa detina o calificare academica.
Pe langa Sandler, din noua echipa de conducere a Northern Rock vor face parte Ann Godbehere, care va deveni director financiar, si Stephen Hester, directorul executiv al British Land, care va prelua functia de vicepresedinte neexecutiv al bancii. Pana in 2004, Hester a lucrat la Abbey National, fiind cel caruia i se atribuie meritul de a fi renuntat la instrumentele financiare riscante achizitionate de catre banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO