Business Internaţional

Rompetrol, unul din cei mai mari exportatori către Ucraina: Operaţiunile se derulează normal

Rompetrol, unul din cei mai mari exportatori către...

Autor: Radu Bostan

20.02.2014, 21:45 277

Criza politică şi socială nu a afectat activitatea Rompetrol Rafinare, unul dintre principalii exportatori români către piaţa din Ucraina, în condiţiile în care grupul îşi concentrează operaţiu­nile ucrainene în regiunile din sudul ţării, unde turbulenţele nu s-au resimţit puternic până în prezent.

„În prezent, operaţiunile de import şi livrare a carburanţilor realizaţi la rafinăria Petromidia pe piaţa din Ucraina se derulează în condiţii normale“, au precizat reprezentanţii Rompetrol.

Grupul deţinut de compania naţională de petrol şi gaze a Kazahstanului, KazMunayGas, este prezent în Ucraina din 2006 şi îşi desfăşoară majoritatea activităţilor în partea de sud a ţării. Rompetrol activează prin terminalul din Kherson, aflat la Marea Neagră, terminalul de lângă Ismail, aflat pe Dunăre, şi prin trei depozite în regiunile Odesa şi Vinniţa.

Piaţa ucraineană, dependentă de importurile de carburant, a fost în primele nouă luni din an locul de desfacere pentru circa 150.000 de tone de produse petroliere prelucrate de rafinăria Petromidia, catitate ce reprezintă 16% din exporturile unităţii de la Năvodari în aceeaşi perioadă.

Cifra de afaceri a subsidiarei Rompetrol Ucraina a fost de 190 milioane de dolari (140 mi­lioane de euro) în primele nouă luni din an.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO