Business Internaţional

Românul răpit în Burkina Faso apare într-o nouă înregistrare în care solicită răscumpărarea. Celula de criză MAE verifică autenticitatea înregistrării

Românul răpit în Burkina Faso apare într-o nouă...

Autor: Olimpia Nicolae

01.11.2016, 08:08 1367

Iulian Gherguţ, agent de securitate, a fost luat ostatic de către cinci bărbaţi armaţi care au atacat o mină de mangan din Tambao, localitate aflată la 350 km de capitala statului Burkina Faso.

Gherguţ declară că este într-o condiţie de sănătate bună, iar înregistrarea este datată din 21 septembrie, 2016.

Închisoarea unde deţinuţii sunt atât de înfricoşători încât nici gardienii nu intră. Instituţia este păzită doar la exterior de poliţişti

Noul portavion de 13 miliarde de dolari al marinei americane. Este cea mai mare şi cea mai scumpă navă de război din lume

Cele şase alimente pe care trebuie să le evitaţi cu orice preţ

Acesta afirmă că se gândeşte adeseori la familia sa, în timp ce solicită Guvernului din România să facă tot posibilul pentru eliberarea sa.

Înregistrarea a fost distribuită de către SITE, serviciu de informaţii ce monitorizează grupările extremiste.

Gruparea al-Mourabitoune, afiliată Al-Qaidei, reclamă responsabilitatea pentru o serie de atacuri sângeroase din Africa Subsahariană.

Răpiri ale cetăţenilor străini au loc în mod frecvent în state precum Mali sau Niger, dar foarte rar în Burkina Faso.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că se fac verificări privind autenticitatea înregistrării, precizând că celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ.

"Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei", transmite Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

În acest caz, celula de criză interinstituţională, din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN şi Administraţia Prezidenţială, a fost convocată la 4 aprilie.

"Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor", se arată în comunicatul de presă.

Iulian Gherguţ, cetăţeanul român, răpit în anul 2015 de către al-Mourabitoune, o grupare afiliată Al-Qaidei, a apărut într-o nouă înregistrare video în care solicită Guvernului român eliberarea sa, informează presa internaţională.

Iulian Gherguţ, agent de securitate, a fost luat ostatic de către cinci bărbaţi armaţi care au atacat o mină de mangan din Tambao, localitate aflată la 350 km de capitala statului Burkina Faso. Gherguţ declară că este într-o condiţie de sănătate bună, iar înregistrarea este datată din 21 septembrie, 2016. Acesta afirmă că se gândeşte adeseori la familia sa, în timp ce solicită Guvernului din România să facă tot posibilul pentru eliberarea sa.

Înregistrarea a fost distribuită de către SITE, serviciu de informaţii ce monitorizează grupările extremiste. Gruparea al-Mourabitoune, afiliată Al-Qaidei, reclamă responsabilitatea pentru o serie de atacuri sângeroase din Africa Subsahariană.

Răpiri ale cetăţenilor străini au loc în mod frecvent în state precum Mali sau Niger, dar foarte rar în Burkina Faso.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO