Business Internaţional

„Românul“ Pierre Moscovici va fi propus de Franţa pentru şefia Eurogroup

„Românul“ Pierre Moscovici va fi propus de Franţa pentru şefia Eurogroup

Autor: Bogdan Cojocaru

21.06.2012, 00:04 936

Franţa vrea să propună candidatura ministrului de finanţe Pierre Moscovici, care are rădăcini româneşti, pentru şefia Eurogroup, unul dintre cei mai influenţi factori de decizie din zona euro, scrie Le Figaro. Preşedintele francez Francois Hollande se va întâlni mâine la Roma cu cancelarul german Angela Merkel, cu premierul spaniol Mariano Rajoy şi cel italian Mario Monti şi va profita de această ocazie pentru a tatona terenul în privinţa propunerii, potrivit publicaţiei germane Handelsblatt, care citează surse din anturajul lui Hollande. Hollande are reţineri puternice în privinţa candidatului propus de Germania pentru şefia Eurogroup, ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble. Parisul nu priveşte cu ochi buni ideea ca un ministru de finanţe al unei ţări mari din zona euro să ocupe această funcţie de mediere şi coordonare.

Actualul preşedinte al Eurogroup este Jean-Claude Juncker, al cărui mandat expiră în iunie. Juncker nu intenţionează să candideze pentru un nou mandat. Moscovici s-a născut în 1957 la Paris. Tatăl său, Serge Moscovici, profesor de psihologie socială, s-a născut în Brăila într-o familie de evrei în 1925 şi a fost membru în ilegalitate al Partidului Comunist Român. El a plecat din România în Franţa în 1948. Înainte de 1984, Pierre Moscovici a fost membru al Ligii Comuniste Revoluţionare, pe care a părăsit-o ulterior pentru a se alătura Partidului Socialist, unde a rămas până în prezent. De-a lungul carierei politice, Moscovici fiul a ocupat diverse poziţii în consilii locale şi regionale, ajungând în cele din urmă să deţină funcţia de ministru al afacerilor europene între 1997 şi 2002.

Pierre Moscovici cunoaşte foarte bine România, fiind chiar raportor al Parlamentului European pentru aderarea României la Uniunea Europeană înainte de 2007. El a declarat la un moment dat în Parlamentul European că se simte "pe jumătate român".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO