Business Internaţional

„Românul“ Moscovici, din funcţia de ministru al finanţelor franceze: „Suntem conştienţi că nu putem face nimic singuri“

„Românul“ Moscovici, din funcţia de ministru al finanţelor franceze: „Suntem conştienţi că nu putem face nimic singuri“

Pierre Moscovici cunoaşte foarte bine România, fiind chiar raportor al Parlamentului European pentru aderarea României la Uniunea Europeană înainte de 2007. El a declarat la un moment dat în Parlamentul European că se simte „pe jumătate român“. Foto AFP

Autor: Andrei Cîrchelan

18.05.2012, 00:02 1702

Noul preşedinte al Franţei François Hollande l-a ales pe germanofilul Jean-Marc Ayrault ca premier şi a format un guvern de 17 bărbaţi şi 17 femei, în care şeful campaniei electorale prezidenţiale, Pierre Moscovici, care are rădăcini româneşti, a primit postul de ministru de finanţe, potrivit presei internaţionale.

Astfel, premierul francez Jean-Marc Ayrault îi va avea pe Moscovici ca ministru de finanţe şi Laurent Fabius ca ministru de externe, două poziţii cheie în noua administraţie.

Noul guvern s-ar putea schimba după alegerile legislative de pe 17 iunie, dar până atunci, printre cei 34 de miniştri ai cabinetului, inclusiv 16 miniştri delegaţi, se mai numără şi Vincent Peillon la educaţie, care promite să aducă înapoi săptămâna de cinci zile de studiu pentru învăţământul primar, şi Arnaud Montebourg la ministerul industriilor, un cunoscut adversar al globalizării. Noul cabinet nu va face pe nimeni să exclame "roşii s-au întors la putere!", comentează Emiliano Grossman, profesor al Universităţii de Ştiinţe Politice din Paris, citat de Wall Street Journal.

Moscovici preia frâiele unei economii stagnante şi cu o agendă în care scrie că pactul fiscal european nu va fi acceptat de Franţa fără o anexă cu măsuri pentru creştere economică.

"Voi fi un ministru serios şi riguros", a spus Moscovici la prima sa apariţie ca ministru de finanţe, adăugând că "trebuie să reducem datoria publică, ce este un inamic al Franţei, să reducem deficitele şi să securizăm situaţia Franţei".

Alte priorităţi pentru Moscovici sunt criza din Grecia şi "reorientarea construcţiei europene" pentru a favoriza creşterea. "Suntem conştienţi că nu putem face nimic singuri. Vom începe să lucrăm imediat", a spus el.

Moscovici s-a născut în 1957 la Paris. Tatăl său, Serge Moscovici, profesor de psihologie socială, s-a născut la Brăila într-o familie de evrei în 1925 şi a fost membru în ilegalitate al Partidului Comunist Român. El a plecat din România în Franţa în 1948. Înainte de 1984, Pierre Moscovici a fost mem­bru al Ligii Comuniste Revoluţionare, pe care a părăsit-o ulterior pentru a se alătura Partidului Socialist, unde a rămas până în prezent. De-a lungul carierei politice, Moscovici-fiul a ocupat diverse poziţii în consilii locale şi regionale, ajungând în cele din urmă să deţină funcţia de ministru al afacerilor europene între 1997 şi 2002.

Pierre Moscovici cunoaşte foarte bine România, fiind chiar raportor al Parlamentului European pentru aderarea României la Uniunea Europeană înainte de 2007. El a declarat la un moment dat în Parlamentul European că se simte "pe jumătate român".

Guvernul desemnat de Hollande este cel mai echilibrat guvern de până acum din punctul de vedere al distribuţiei posturilor pe sexe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO