Business Internaţional

România, „vedetă“ în presa străină

Autor: Iulian Anghel

09.07.2012, 00:00 75

Agenţia France Presse (preluată de presa europeană)

Parlamentul României a votat vineri în favoarea suspendării preşedintelui de centru-dreapta Traian Băsescu, în cadrul unei crize politice care generează temeri că democraţia din România ar fi expusă ameninţărilor. Un număr de 258 de senatori şi deputaţi din totalul de 432 au votat pentru destituirea lui Băsescu. (…) Preşedintele Băsescu a respins acuzaţiile aduse de USL şi a avertizat cu privire la riscurile pentru stabilitatea şi reputaţia ţării.

Agenţia Reuters (preluată de presa anglo-saxonă)

Votul de la suspendare face parte dintr-un şir de acţiuni politice fără menanjamente, care au paralizat activitatea parlamentară, au lovit în moneda naţională şi au provocat îngrijorări cu privire la capacitatea României de a respecta acordul de împrumut cu FMI. Viaţa politică din România este mai instabilă ca oricând. Este un haos, iar Ponta este al treilea premier în acest an, după ce predecesorii săi a trebuit să plece de la putere în urma protestelor faţă de austeritate şi corupţie.

Agenţia Associated Press

Parlamentul României a votat suspendarea preşedintelui Traian Băsescu vineri, stabilind cadrul pentru un referendum de suspendare şi sporind controlul guvernului de stânga asupra puterii. (…) Băsescu a mai fost suspendat şi în 2007, dar a reuşit să câştige referendumul. Dar popularitatea sa a scăzut, astfel că viitorul pe care îl are în faţă este unul nesigur.

Le Figaro, Franţa

Această bulversare politică în România intervine după o săptămână marcată de o avalanşă de decizii contestate ale USL care i-au adus vii critici în Europa (…) Primul-ministru român a încercat să dea asigurări liniştitoare: (…) "România va rămâne o ţară stabilă unde statul de drept, Constituţia, normele europene şi internaţionale vor fi respectate", a adăugat el, arătând că va merge la Bruxelles săptămâna viitoare pentru a da garanţii partenerilor europeni. El s-a arătat pregătit să accepte o evaluare de legalitate a deciziilor luate în ultimele zile. Instabilitatea politică din România, una dintre ţările cele mai sărace din Europa, ar putea avea consecinţe asupra investiţiilor, au estimat analiştii. Moneda naţională, leul, s-a depreciat puternic în ultimele zile. După ce a înregistrat doi ani de recesiune economică severă, în 2009 şi 2010, economia a început să crească în 2011 graţie unui ajutor de urgenţă de 20 mld. euro de la FMI şi UE. În schimb, guvernul de centru dreapta susţinut de Traian Băsescu a consimţit la o cură de austeritate draconică, tăind temporar salariile funcţionarilor publici cu 25%.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Germania

Comisia Europeana ar putea să folosească raportul pe justiţie ca armă împotriva premierului Ponta. Sancţiunile ce pot fi aplicate României sunt reducerea fondurilor structurale, blocarea aderării la Spaţiul Schengen şi chiar retragerea dreptului de vot al ţării în Consiliul de miniştri al UE.

Deutsche Welle, Germania

O luptă internă pentru putere în guvernarea divizată a României a escaladat cu votarea de către Parlament a suspendării preşedintelui statului. Decizia trebuie să fie aprobată prin referendum în 30 de zile.

Der Standard, Austria

Premierul Ponta vede conspiraţii peste tot, dar tocmai el consolidează una. Ponta se urcă fără inhibiţii deasupra statului de drept atunci când califică deciziile Curţii Constituţionale drept motivate politic. Acest lucru pune sub semnul întrebării încrederea în statul de drept şi arată cât de normală este încă gândirea autoritară în România şi ce lipsă de cetăţeni conştienţi există în această ţară. Cât despre Ponta, lui însuşi îi lipseşte orice fel de legitimare a politicii sale. Nu a ajuns la putere în urma alegerilor, ci printr-o moţiune de cenzură. Pupila politică a lui Adrian Năstase se comportă de parcă ar fi beneficiarul unei majorităţi absolute. Lupta brutală pentru putere este ruşinoasă pentru un stat european şi ne reaminteşte de fosta schimbare a regimului, la care cetăţenii români au fost, de asemenea, spectatori.

El Pais, Spania

În România este într-un haos cum nu a mai existat de la căderea lui Ceauşescu. Comisia Europeană nu ar trebui să fie blândă cu un astfel de regres.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO