Business Internaţional

România este sacrificată pentru ca Austria să îşi păstreze ratingul AAA. Viena le cere băncilor să limiteze creditarea în Est

România este sacrificată pentru ca Austria să îşi păstreze ratingul AAA. Viena le cere băncilor să limiteze creditarea în Est

Autor: Alexandru Matei

22.11.2011, 12:27 5787

Autorităţile de supraveghere a sectorului bancar austriac le-a cerut băncilor să limiteze acordarea de credite la diviziile din Europa de Est, un semn în plus al efectului negativ al crizei din zona euro asupra economiilor din alte regiuni, scrie Financial Times.

Restricţiile vin pe fondul încercărilor oficialilor austrieci de a apăra ratingul AAA al ţării în condiţiile în care există temeri că guvernul va fi nevoit să salveze băncile ca urmare a pierderilor suferite în Europa Centrală şi de Est, regiune în care sunt cei creditori importanţi, şi a expunerii faţă de Italia.

Decizia Austriei, care pare a fi unilaterală, demonstrează că până şi economiile puternice ale zonei euro simt presiunea crizei datoriilor, mai notează cotidianul de business.

O dovadă în plus a faptului că problemele se extind şi în Est este decizia Ungariei de a cere un acord de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană la numai 18 luni după ce a renunţat la sprijinul celor două instituţii cu ajutorul cărora a evitat falimentul în criza din 2008-2009.

Banca centrală a Austriei a anunţat într-un comunicat că Erste (care deţine în România BCR, cea mai mare bancă locală), Raiffeisen (a patra mare bancă din România după active) şi Bank Austria, deţinută de UniCredit (pe locul cinci pe piaţa locală) vor fi împiedicate să împrumute mai mulţi bani decât strâng din depozite pe pieţele din Europa de Est.

Expunerea celor trei bănci faţă de Europa Centrală şi de Est depăşeşte PIB-ul Austriei, ridicând temeri că guvernul nu are capacitatea de a le salva dacă lucrurile se înrăutăţesc. Anunţul a venit în condiţiile în care diferenţa dintre randamentele titlurilor austriece şi cele germane, considerate cele mai sigure din Europa, a ajuns la valori record şi are menirea de a calma pieţele.

Oficiali din sectorul bancar au declarat că noile măsuri nu vor avea un impact major asupra afacerilor din Est pentru că deja se aplică finanţarea noilor credite din depozitele subsidiarelor, dar analiştii spun că măsura poate afecta creditarea.

"Este o decizie care în principiu face băncile austriece (şi titlurile de stat) mai sigure. Dar, măsura este prociclică şi impactul imediat asupra ţărilor unde băncile austriece sunt prezente ar putea să nu fie unul tocmai pozitiv", consideră Christian Keller, economist în cadrul Barclays Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO