Business Internaţional

Rogan, diplomat european, despre Croaţia: O condiţie pentru aderarea la Schengen este ca ţara să se angajeze să apere frontierele externe ale Europei

Rogan, diplomat european, despre Croaţia: O condiţie...

Autor: Ioana Bojan

19.09.2015, 16:17 808

"Dacă Croaţia ridică mâinile şi spune 'Nu, nu vreau să apăr frontierele', atunci Ungaria nu poate spune decât că nu este pregătită să adere la Schengen când va veni momentul unei decizii", a declarat Antal Rogan, şeful Cabinetului politic al lui Orban, pentru postul InfoRadio.

"O condiţie pentru aderarea la Schengen este ca ţara să se angajeze să apere frontierele externe ale Europei", a adăugat Rogan, în interviul acordat vineri seara. "Dacă eşuează în mod vizibil să facă acest lucru, atunci nu este pregătită pentru apartenenţa la Schengen", a subliniat el.

Cele două ţări sunt implicate într-un conflict în ultimele zile, în condiţiile în care mii de imigranţi care fug de război şi sărăcie din Orientul Mijlociu au sosit în regiune, în încercarea de a ajunge în Europa occidentală.

Premierul croat, Zoran Milanovici, a declarat sâmbătă că ţara sa a forţat Ungaria să accepte refugiaţi, trimiţându-i la frontieră, şi va continua să facă acest lucru.

Peste 20.000 de imigranţi, majoritatea refugiaţi sirieni, au intrat în Croaţia după ce Ungaria şi-a închis marţi frontierele cu Serbia, blocându-le drumul spre ţările mai prospere din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO