Business Internaţional

Roche nu va putea acoperi cererea de Tamiflu in cazul raspandirii epidemiei

24.10.2005, 18:30 19

Roche Holding, distribuitorul medicamentului antigripal Tamiflu, a anuntat ca isi va termina in curand stocul de vaccin impotriva gripei aviare.

Companiei ii va fi foarte greu sa isi reinnoiasca acest stoc, datorita modului de fabricare foarte complicat al acestui compus, informeaza Bloomberg.

Tamiflu presupune printre altele, producerea compusilor in sapte locatii diferite si materii prime de la 40 de furnizori, a declarat Terence Hurley, purtatorul de cuvant al companiei. Saptamana acesta Roche va demara producerea noilor compusi, activitate ce se va desfasura pe parcursul unui an.

Roche a reactionat insa la temerile cu privire la diminuarea stocurilor si a anuntat prin intermediul senatorului de New York Charles Schumer ca ia in considerare varianta acordarii licentei catre patru producatori de medicamente generice pentru a asigura astfel realizarea de stocuri suplimentare. Cu toate acestea, procesul de fabricatie este putin probabil sa se accelereze.

"Pe piata exista putini producatori buni care se pot incumeta sa faca acest lucru", a explicat John Milligan, director financiar in cadrul Foster City, compania americana care a dezvoltat vaccinul distribuit de Roche in intreaga lume.

"Obtinerea aprobarilor pentru producerea Tamiflu poate dura pana la 15 luni", a declarat William Burns, directorul executiv al diviziei farmaceutice din cadrul Roche.

Roche depinde de alte companii pentru realizarea unor componente intermediare ale vaccinului, iar unul dintre pasii necesari este exploziv. "Procesul de fabricare al multor medicamente are adesea potential exploziv", a subliniat Walter Moos, reprezentantul unei organizatii non profit din domeniu.

Reprezentantii companiei au declarat ca acesta va folosi sase fabrici din SUA pentru realizarea fiecarui compus al medicamentului. Roche nu a putut demara procesul propriu-zis de producere pana cand nu a primit aprobarea Departamentului American de Sanatate, iar celelalte companii va trebui sa astepte aceleasi confirmari.

Expertii se intreaba cat de rapid si de usor vor fi capabili ceilalti producatori sa realizeze Tamiflu. "Cu totii am auzit declaratiile celor de la Roche conform carora procesul prin care se realizeaza Tamiflu este unul foarte dificil. Dar acum se pare ca grupurile producatoare de medicamente generice vin si spun ca sunt capabile sa realizeze acest medicament", a declarat William Schaffner, specialist in boli infectioase la Universitatea Vanderbilt care asigura consiliere Centrelor Americane pentru Controlul si Prevenirea Bolilor Infectioase.

Roche a stabilit anumite conditii pentru acordarea licentei. Compania isi rezerva dreptul de a stabili competenta producatorilor generici de a urmari pasii de productie. Grupul isi va desemna propria echipa pentru a face evaluarea sau pentru a ajuta la producerea Tamiflu, se arata intr-un comunicat emis de companie.

"Vrem sa fim siguri ca pot produce o cantitate suficienta in cazul izbucnirii unei pandemii, conform normelor existente", spun reprezentantii companiei in comunicat.

Stocurile Statelor Unite ale Americii se ridica la 2,3 milioane de doze, adica mai putin de una la fiecare 100 de americani, dar doresc 200 de milioane. Comenzile din ultima perioada au relansat profitul Roche, vanzarile aferente trimestrului trei crescand cu 20% pe seama Tamiflu si a Avastin, un medicament impotriva cancerului. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO