Business Internaţional

Roboţi ucigaşi: Experţii în inteligenţă artificială din 30 de ţări îndeamnă la boicot

Roboţi ucigaşi: Experţii în inteligenţă...

Autor: Răzvan Botea

22.04.2018, 10:00 1636

Cercetători în inteligenţă artificială din aproape 30 de ţări boicotează o universitate din Coreea de Sud pe fondul îngrijorărilor că un parteneriat între laborator şi o companie de apărare ar putea duce la apariţia uno „roboţi ucigaşi”, scrie The Guardian.

Mai mult de 50 de academii de top au semnat petiţia care cere boicotul Institului de Ştiinţe şi Tehnologii Avansate din Koreea (KAIST) şi partenerul său, producătorul de tehnologii pentru apărare, Hanwha Systems.

„Sunt foarte multe lucruri bune de făcut cu inteligenţa artificială care să salveze vieţi, chiar şi în context militar, însă să declari deschis că scopul este să se creezi arme autonome şi să ai un partener ca acesta ridică mari îngrijorări”, a spus Toby Wash, organizatorul boicotului şi profesor al Universităţii South Wales. ”Vorbim de un parteneriat între o universitate respectabilă şi o entitate cu principii etice îndoielnice care continuă să încalce normele internaţionale”  

Protestul vine înaintea întâlnirii Naţiunilor Unite de la Geneva în care se va aborda subiectul armelor autonome, în timp ce mai mult de 20 de ţări s-au declarat pentru interzicerea roboţilor ucigaşi. Folosirea inteligenţei artificiale în domeniul militar a declanşat îngrijorări pentru apariţia unei situaţii ca în filmul ”Terminator” şi s-au pus întrebări despre acurateţea unor astfel de arme sau dacă aceasta va putea deosebi inamicul de aliat.

Hanwha este unul din cei mai mari producători de arme din Coreea de Sud şi produce peste 120 de tipuri de arme care sunt interzise prin tratate internaţionale. Coreea de Sud, împreună cu SUA, Rusia şi China nu au semnat aceste tratate.

Institutul KAIST s-a apărat spunând că nu are de gând să producă roboţi autonomi care să afecteze umanitatea sau cărora sa le lipsească cu desăvârşire controlul uman.

Dodam Systems din Coreea de Sud deja a produs un robot de luptă complet autonom care este capabil să detecteze ţinte aflate la 3 km depărtare. Printre clienţii companiei se numără ţări precum Emiratele Arabe Unite sau Qatar. Compania spune despre acest robot că are anumite restricţii, acesta având nevoie de acordul uman pentru lansarea unui atac ucigaş.

„Dezvoltarea armelor autonome ar înrăutăţi situaţia de securitate din peninsula coreeană. Cu siguranţă aceste arme vor ajunge până la urmă pe mâna Coreei de Nord şi într-un final vor fi folosite împotriva Coreei de Sud”, a mai spus Walsh.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO