Business Internaţional

Rezultatele slabe ale gigantului General Electric readuc pesimismul printre investitorii de pe pietele financiare

14.04.2008, 20:26 19

General Electric a socat investitorii dupa ce directorul executiv Jeffrey Immelt a redus estimarile de profit pentru acest an, iar pentru primul trimestru profitul net al GE a scazut, pentru prima data in ultimii cinci ani, cu 5,8% sau 43 de centi/actiune, la 4,3 miliarde de dolari (2,71 mld. euro), scrie Bloomberg.
Dupa anuntul directorului executiv, actiunile companiei au scazut cu 13%, cea mai mare scadere de la prabusirea bursei americane din 1987 si pana in prezent, valoarea companiei reducandu-se cu 47 de miliarde de dolari (29,7 mld. euro).
De asemenea, Immelt a mai anuntat ca patru dintre cele sase cele mai mari divizii ale GE au inregistrat scaderi ale profitului in prima parte a acestui an, estimarile de profit de 2,42 de dolari/actiune (1,52 euro/actiune) pentru acest an nemaifiind sustenabile. Divizia financiara a General Electric, GE Money, a inregistrat o scadere a profitului in prima parte a anului de 19%, in timp ce operatiunile industriale ale companiei au scazut cu 16%.
Potrivit declaratiilor lui Immelt, scaderile inregistrate de GE in prima parte a acestui an au fost cauzate de criza financiara din Statele Unite. "Operatiunile GE au fost afectate de incetinirea cresterii economice din Statele Unite, precum si de situatia precara a pietei americane de capital", a declarat Immelt. Ca reactie la declaratiile directorului executiv, analistii mai multor banci americane, printre care Goldman Sachs si Citigroup, alaturi de Credit Suisse Group si Deutsche Bank, si-au modificat recomandarile pentru actiunile General Electric.
In ciuda scaderii profitului companiei, veniturile GE au urcat cu 8%, la 42,2 miliarde de dolari (26,67 miliarde de euro), neatingand insa nivelul tinta de 44 de miliarde de dolari.
Actiunile GE au inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute o scadere de 4,70 de dolari (2,97 euro/actiune), atingand nivelul de 32,05 dolari/actiune (20,25 euro/actiune). Actiunile GE au inregistrat o scadere anuala de 14%, mai mare decat scaderea de 9,2% a indicelui Standard & Poor's 500.
Scaderea profitului a fost cauzata de declinul pietei de capital din SUA, care a fortat compania sa reduca valoarea imprumuturilor si activelor pe care le detine. De asemenea, criza de pe piata americana de capital a dus la amanarea sau chiar la anularea unor tranzactii care ar fi trebuit finalizate pana la sfarsitul primul trimestru.
Immelt este de parere ca situatia s-a deteriorat si mai mult odata cu interventia bancii centrale americane in tranzactia Bear Stearns catre JP Morgan. "Interventia Fed in tranzactia Bear Stearns a dus la crearea unei altfel de lumi pe piata financiara", a declarat el. GE incearca sa vanda divizia americana de creditare, precum si divizia japoneza de consiliere financiara.
Rezultatele slabe inregistrate de GE reflecta faptul ca problemele de pe piata financiara din SUA incep sa se resimta si in alte segmente ale economiei americane. "Rezultatele inregistrate de GE confirma faptul ca incetinirea cresterii economice din Statele Unite incepe sa afecteze tot mai multe segmente ale economiei, nu doar pe cel financiar, in momentul de fata fiind afectate companiile cu un ciclu lung de rulare al capitalului", a declarat Stephen Surpless, analist al firmei de consultanta Cantor Fitzgerald din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO