Business Internaţional

Rezultatele istorice pentru economia americană: Produsul intern brut a crescut cu 33,1% în T3/2020, de două ori mai mult decât ultimul record, stabilit în urmă cu 70 de ani

Rezultatele istorice pentru economia americană: Produsul...

Autor: Eduard Ivanovici

29.10.2020, 16:19 464

Economia americană – estimată la circa 21 de trilioane de dolari – a înregistrat în ultimul trimestru cea mai mare creştere din istorie, după ce T2 a oferit cea mai gravă scădere înregistrată vreodată, a declarat joi Departamentul pentru Comerţ din Statele Unite, conform CNBC.

Produsul intern brut (PIB), care măsoară totalitatea produselor şi serviciilor în perioada cuprinsă între iulie şi septembrie, s-a majorat cu 33,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rezultatele vin în contextul în care ce economia s-a prăbuşit cu 31,4% în T2, însă a reuşit să depăşească estimările economiştilor intervievaţi de Dow Jones – plus 32% în T3. Ultimul record a fost stabilit în primele trei luni din 1950, când PIB-ul a raportat o creştere de 16,7%.

Recuperarea din ultimul trimestru a fost alimentată de nivelul ridicat de consum, creşterile înregistrate de business-uri, exporturi şi investiţiile rezidenţiale, pe măsură ce autorităţile au ridicat restricţiile de circulaţie de-a lungul ţării.

Statele Unite numără până acum aproximativ 228.000 de decese cauzate de COVID-19, aproape 9 milioane de cazuri şi rămâne cea mai afectată ţară în contextul pandemiei de coronavirus.

Deşi ultimele veşti oferă o urmă de speranţă în SUA, ţara continuă să se confrunte cu o creştere semnificativă a infecţiilor, fapt ce sporeşte fricile privind sănătatea şi efectele economice ulterioare. Aproape jumătate din cele 22 de milioane de joburi pierdute în martie şi aprilie rămân neocupate, în timp ce rata şomajului ajunge la 7,9%, de peste două ori mai mult decât nivelurile de dinainte de pandemie. Astfel, numărul americanilor fără loc de muncă atinge în prezent 12,6 milioane.

Ultimele date vin cu cinci zile înainte de ziua alegerilor pentru Casa Albă. Actualul preşedinte a promis să readucă economia la valorile pre-coronavirus, în timp ce contracandidatul democrat Joe Biden l-a acuzat pe Trump că a gestionat prost criza generată de COVID-19, aducând astfel economia la cele mai proaste nivele din istoria postbelică a ţării.

Economia Statelor Unite rămâne la 3,5% sub rezultatele din T4/2019, spune Ian Shepherdson, economist în cadrul Pantheon Macroeconomics.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO