Business Internaţional

Rezultatele de la E.ON si RWE, sub impactul preluarilor de 90 mld. dolari

13.05.2003, 00:00 15

Cele mai mari companii de utilitati publice germane, E.ON si RWE, vor raporta saptamana aceasta rezultatele financiare pentru primul trimestru, care in opinia analistilor, vor fi marcate de efectele achizitiilor in valoare totala de 90 miliarde dolari din ultimii trei ani.
Profitul RWE va include pentru prima data American Water Works, o preluare de 8,6 miliarde dolari finalizata in luna ianuarie, precum si achizitiile de anul trecut, ale companiei cehe Transgas si a britanicilor de la Innogy Holdings. Castigurile E.ON vor fi amplificate de achizitionarea Ruhrgas, de 11,3 miliarde euro.
Cele doua companii de utilitati, care ambele si-au schimbat directorii executivi anul acesta, au cheltuit mai mult pe achizitii decat rivalii lor europeni, incercand sa contracareze scaderea tarifelor pe plan intern. Costul achizitiilor a redus profitul smbelor companii in 2002 si probabil va scadea castigurile si in primul trimestru al acestui an.
"Ca investitori am vrea sa vedem efectul acestor achizitii, pe care le credem inspirate, din punctul de vedere al atenuarii riscurilor', spune Achim Stranz de la o companie germana de investitii. "Nu am vazut efecte benefice asupra profiturilor".
Investitorii vor putea compara rezultatele prezentate de noii directori de la E.ON si RWE, Wulf Bernotat si Harry Roels, cu cele ale utilitatilor sub control de stat, cum sunt Enel in Italia si Vattenfal in Suedia, precum si cu performantele companiei petroliere si de distributie austriece OMV.
Previziunile sunt ca RWE va raporta o scadere a profitului net pe primul trimestru cu 47% la 364 milioane euro, fata de profitul neajustat de 693 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut. RWE isi va anunta rezultatele maine si a avertizat ca profitul sau va scadea cu pana la 30% anul acesta.
E.ON va anunta o scadere cu 63% a profitului pentru primul trimestru, cred analistii chestionati de Bloomberg News, la 1,2 miliarde euro, fata de 3,2 miliarde euro obtinute anul trecut, in aceeasi perioada.Ca si RWE, E.ON va corecta rezultatele anterioare conform modificarilor operate in inregistrarea activitatilor sale de tranzactii energetice si a  rezervelor nucleare.
Cresterea profitului operational a fost incetinita de aprecierea cu 10% a monedei europene si a lirei sterline fata de dolar anul acesta, apreciere care a afectat rezultatele American Water Works si Innogy, in momentul transformarii profitului in euro. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO