Business Internaţional

Rezultate nesatisfacatoare cu urmari: demitere la varf la Charles Schwab

22.07.2004, 00:00 55

Compania de investitii Charles Schwab l-a demis pe David Pottruck din functia de director executiv, relateaza Financial Times. Acesta a fost pretul pe care Pottruck a fost obligat sa il plateasca pentru rezultatele financiare nesatisfacatoare ale brokerului american din ultima vreme.
Charles Schwab, presedintele fondator al companiei si fost co-presedinte pana in luna mai a anului current, este cel care va prelua postul ramas vacant.
Schwab a fost pionierul afacerii de brokeraj cu discount in urma cu 30 de ani, dar cota sa de piata a scazut dramatic in ultima perioada in favoarea rivalilor mai tineri, dar si mai competitive, in special  datorita costurilor inferioare. Aceasta concurenta a obligat compania sa anunte importante reduceri de pret luna trecuta pentru a se putea mentine pe piata.
Saptamana aceasta, Schwab a anuntat o scadere cu 30% a profitului in al doilea trimestru din 2004, in timp ce rivalii de la Ameritrade au regresat cu 23 procente. Rezultatele companiei sunt inferioare si celor obtinute de Merril Lynch si Smith Barney.
Pottruck este considerat principalul vinovat pentru aceasta evolutie, datorita politicii de achizitii pe care a promovat-o si care s-a dovedit nerentabila. In cursul lunii trecute, Schwab a luat in considerare vanzarea companiei de pe piata de capital Overview, pe care o achizitionase pentru 321 ,il. $ cu numai 8 luni in urma.
Christopher Dodds, directorul financiar al companiei, a declarat ca plecarea lui Pottruck nu va modifica strategia de dezvoltare a grupului. El a sustinut ca alte modificari la nivel managerial nu vor mai urma, dar ca programul de reducere a locurilor de munca va fi continuat. Schwab a desfiintat 10.000 de posturi din anul 2000, concediind mai bine de o treime din totalul angajatilor sai.
andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO