Business Internaţional

Rezultat surpriză la alegerile Democrate din SUA de super-marţi: Joe Biden câştigă în cinci state, Bernie Sanders în două

Rezultat surpriză la alegerile Democrate din SUA de...

Autor: Dorin Oancea

04.03.2020, 04:54 123

Primele estimări arată că Joe Biden a câştigat alegerile pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat la funcţia de preşedinte în cinci mari state, în timp ce contracandidatul Bernie Sanders a cîştigat două state, în „super-marţea” în care 14 state votează, anunţă Reuters. 

Edison Research şi principalele reţele de televiziune l-au declarat pe Biden câştigător în Virginia, Carolina de Nord, Tennessee şi Alabama, iar Fox News a anunţat că Biden va câştiga şi Oklahoma.

Sanders cîştigă în statul Vermont, Fox News estimând că va câştiga şi Colorado.

Rezultatele timpurii au arătat că Biden şi Sanders s-au luptat pentru locul fruntaş şi în Texas, Maine, Massachusetts, Minnesota şi Arkansas.

Biden, vicepreşedintele lui Barack Obama, a înregistrat un avânt după ce a cîştigat sâmbătă în Carolina de Sud.

Michael Bloomberg, fostul primar miliardar din New York, pare să fi câştigat în Insulele Samoa americane.

Biden se bucură de sprijinul puternic al unei largi coaliţii de alegători, inclusiv femei şi bărbaţi, albi şi negri, cu sau fără studii universitare şi al celor care se considerau liberali sau moderaţi.

Partidul Democrat organizează alegeri în Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia şi în Insulele Samoa americane.

"Super-marţea" alegerilor reprezintă cea mai mare miză în eforturile pentru obţinerea numărului de 1.991 de delegaţi, necesar pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din noiembrie. În total, marţi sunt alocate voturile a 1.357 de delegaţi.

Principalii concurenţi sunt senatorul Bernie Sanders şi fostul vicepreşedinte Joseph Biden. În cursa electorală sunt şi Elizabeth Warren, Michael Bloomberg şi Tulsi Gabbard.

Pete Buttigieg, primarul orăşelului South Bend (Indiana), a anunţat duminică suspendarea campaniei electorale. La rândul său, senatoarea Amy Klobuchar a anunţat luni retragerea din cursa electorală şi susţinerea pentru Joseph Biden.

În urma voturilor, candidatul Partidului Democrat care îl va înfrunta pe preşedintele Donald Trump în scrutinul prezidenţial va fi desemnat în iulie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO