Business Internaţional

Revoluţie în Uniunea Europeană. Preşedintele Juncker vrea să redefinească euro: Este necesară o aprofundare a Uniunii Monetare. Până anul viitor, să stabilim rolul euro

Revoluţie în Uniunea Europeană. Preşedintele Juncker...

Autor: Alina Botezatu

12.09.2018, 11:20 899

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, în discursul despre „Starea Uniunii”, ţinut miercuri, că în Uniunea Europa este necesară o aprofundare a uniunii monetare, iar un rol important îl va avea moneda euro. 

„Până anul viitor, trebuie să stabilim care este rolul monedei euro, care anul viitor împlineşte 20 de ani. Sunt multe propuneri însă sunt necesare mai multe lucruri pentru a face moneda euro mai puternică”, a afirmat Junker.

Înainte de sfârşitul acestui an, Comisia va prezenta iniţiative pentru consolidarea rolului internaţional al monedei euro.

„Euro trebuie să devină faţa şi instrumentul unei Europe noi şi mai suverane. Pentru aceasta, trebuie mai întâi să ne punem în ordine propria noastră casă prin consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, aşa cum am început deja să facem. Fără aceasta, nu vom avea mijloacele necesare pentru consolidarea rolului internaţional al monedei euro. Trebuie să ne finalizăm Uniunea Economică şi Monetară pentru a face Europa şi moneda euro mai puternice”, a precizat Junker.

Euro a devenit a doua cea mai puternică monedă din lume după dolar. 60 de ţări şi-au legat moneda de euro.

„Trebuie să facem mai multe pentru ca singura noastră monedă să joace un rol mai important pe scena internaţională”, a mai spus Junker.

„Este absurd că UE îşi achită 80% din factura de energie, care este în valoare de peste 300 de miliarde de euro de euro, în dolari, în condiţiile în care aproximativ 2% din energie este importată din Statele Unite. Este absurd că firmele din UE cumpără avioanele în dolari în loc de euro”, a punctat Junker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO